Care e poziţia de somn potrivită pentru tine?
Aproape un sfert din viaţă ne-o petrecem în pat, dormind. În acele momente, este foarte important să avem o postură corectă, adaptată nevoilor fiecăruia dintre noi. Pentru că nu doar numărul de ore de somn contează, ci şi calitatea lor. Te dor umerii, spatele, sforăi sau nu reuşeşti să adormi? Schimbă poziţia de somn şi toate problemele se vor rezolva. Specialiştii citaţi de Bright Side ne dau exemple concrete.
Dureri de umeri
Evită să dormi pe o parte, în special pe umărul care te doare, sau cu o mână sub cap. Nici pe burtă nu e recomandată să dormi, deoarece umerii nu vor sta drepţi. Cea mai bună poziţie este pe spate, cu o pernă subţire, ortopedică, sub cap. Ţinând o altă pernă mică în braţe, umerii tăi vor sta aliniaţi corect.
Dureri de spate
Este foarte important să menţii coloana dreaptă, iar acest lucru se întâmplă atunci când stai întins pe spate. Ai putea pune o pernă sub genunchi pentru a reduce curbura de la mijloc. Dacă nu reuşeşti să dormi decât pe burtă, pune o pernă sub abdomen şi pelvis, pentru a alinia coloana. Iar dacă îţi place să dormi pe o parte, adoptă poziţia ghemuit, astfel încât spatele să fie drept.
Te trezeşti greu
Asta deoarece ai ore diferite de trezire, iar organismul tău nu s-a obişnuit cu un ritm. Încearcă să fii consecvent cu orele de trezire şi de culcare, inclusiv în weekend.
Sforăi
Evită să dormi pe spate. În această poziţie, aerul nu circulă bine pe gât şi pe căile nazale. Vei respira mai bine şi nu vei sforăi dacă dormi pe o parte. O altă soluţie este să pui încă o pernă sub cap pentru a menţine capul mai ridicat.
Nu poţi să adormi
Nu mai butona la telefon şi la calculator odată ce te-ai pus în pat. Iar televizorul nici nu ar trebui să stea în dormitor. Lumina albastră emisă de electronice afectează somnul, te agită. Dacă vrei să citeşti ceva înainte de a adormi, ia o carte. Este cea mai bună metodă. De asemenea, evită consumul de cafea, ceai verde/negru şi de băuturi energizante cu cel puţin 6 ore înainte de culcare.