Care sunt cele mai dureroase expresii pe care copiii le aud de la părinții lor. Nu le mai spuneți asta!
Ca părinți, facem totul pentru copiii noștri. Însă, de multe ori, lucrurile pe care le spunem, conștient sau nu, îi pot afecta pe viață. Certurile, pedepsele și amenințările nu-i călesc, spun experții în parenting. Cel mai probabil se vor închide în ei iar ca adulți vor fi nesiguri și nu vor avea încredere în nimeni.
Specialiștii spun că orice vorbă a unui părinte i se va întipări copilului în subconștient iar consecințele se vor vedea în acțiunile lui viitoare față de ceilalți copii sau adulți, când va fi mare.
Cele mai dureroase expresii spuse de părinți copiilor
Expertul în parenting, Urania Cremene, explică de ce unele cuvinte îi dor foarte tare pe cei mici și nu le vor uita, chiar dacă par că au trecut ușor peste situațiile respective.
”Știi care sunt câteva dintre cele mai dureroase cuvinte pe care copiii le aud din păcate, destul de des de la părinții lor?
”Eu pleeec!”
”Paaa! Tu rămâi în parc!”
”Dacă nu vii cu mine, te las aici!”
”Eu plec acasă, tu rămâi aici!””, scrie Urania Cremene pe pagina sa de Facebook.
Ce consecințe au aceste cuvinte
Specialista spune că, în spatele unei scene care se lasă cu una dintre aceste replici din partea părintelui, de fapt, se clădește o convingere pe care copilul o va duce mai departe în viața de adult.
”Este una dintre cele mai nocive convingeri. Este una dintre convingerile care stau la bazele relațiilor toxice. Este una dintre convingerile care le subminează copiilor Încrederea în sine. Este una dintre convingerile pe care, dacă nu le conștientizăm la timpul potrivit și nu le rezolvăm de la cauză, afectează sănătatea emoțională. Pe termen lung. Este una dintre convingerile care îi împiedică pe mulți dintre adulți să investească în relațiile lor, cele personale sau chiar cele profesionale”, a explicat experta.
Ce se întâmplă în mintea copilului
Aceste expresii care par inofensive din punctul de vedere al adultului, în mintea unui copil creează adevărate furtuni de neîncredere. Urania Cremene spune că cei mici vor crede că nu merită să fie fericiți și că oricine îi poate părăsi oricând.
”Dacă mama, ființa care mi-a dat viață mă poate lăsa aici, înseamnă că oricine mă poate părăsi cu ușurință. Prin urmare, nu merit o relație fericită, un soț înțelegător, o soție care să mă asculte, nu merit un partener de business care crede în aceleași principii ca mine. Nu merit să fiu acceptat așa cum sunt eu…”, arată specialista.
La 30 de ani merge cu scârbă la serviciu
Experta în parenting a mai explicat că deși ”poate fi frustrant să trebuiască să tragi de copil ca să iasă din parc și poate, deja, i-ai repetat de 100 de ori să vină cu tine, de te-a auzit și vecinul de la ultimul etaj, dar el tot îți dă ignore”, mai rău decât asta este să știi că la 30 de ani copilul tău se trezește cu scârbă să meargă la serviciu. Pentru că nu îndrăznește să facă pași spre un job care să îi fie drag”.
Mai mult, de teama să nu fie părăsit, ”la 40 de ani încă e captiv într-o relație toxică și s-ar simți vinovat să spună ‘’Până aici!’’ca să o ia apoi pe calea lui”, ori ”la 50 de ani regretă că nu a făcut pasul spre a-și întemeia o familie și își trăiește viața în singurătate. De ce? Pentru că în sinea lui simte că nu merită”.
Urania Cremene mai spune că părinții sunt responsabili pentru felul în care va arăta viața și convingerile copiilor lor când vor deveni adulți.
Citește și:Tendinţe ciudate în parenting care au cucerit mamele în ultimii ani