Ce înseamnă o bună comunicare în relaţia de cuplu
Calitatea şi durabilitatea unei relaţii de cuplu depinde într-o mare măsură de abilitatea partenerilor de a-şi comunica gândurile, sentimentele, nevoile, dorinţele, atât verbal cât şi nonverbal. Atunci când partenerii se plasează pe poziţii de egalitate, când sistemele de valori, credinţele, propria experienţă de viaţă sunt foarte apropiate, comunicarea decurge cu foarte multă uşurinţă şi este eficientă.
Atunci când partenerii de viaţă au experienţe diferite, moduri diferite de a privi lucrurile sau provin din culturi diferite, lucrurile se pot complica şi nu vor reuşi să atribuie acelaşi înţeles şi semnificaţie procesului de comunicare. O bună comunicare înseamnă că partenerul înţelege exact ceea ce celălalt a vrut să îi comunice şi să aibă deschiderea de a recepţiona un mesaj fără a-l lua personal şi fără a intra în defensivă. Din nefericire, există multe situaţii în care intenţia şi impactul au conţinuturi diferite.
De asemenea, de multe ori partenerii tind să presupună că celălalt ar trebui să îl cunoască suficient de bine pentru a-i citi gândurile, a-i intuit stările şi ce vrea să spună. Această atitudine generează probleme deosebite pentru că este destul de dificil să identifici ce simte sau ce gândeşte o altă persoană, fără să o întrebi. După un timp, căsnicia intră într-o rutină din toate punctele de vedere, dar mai ales în ceea ce privește comunicarea în cuplu.