Ce pedeapsa umilitoare a primit singurul fiu al lui Mihai Viteazul. Totul s-a întâmplat după asasinarea tatălui său

28 iulie 2023 8:00   Fapt divers
Ultima actualizare:

Mihai Viteazul (1558 – 1601) a rămas în istoria poporului român ca unul din marii domnitori care a reușit, chiar și pentru scurt timp, să unească Țara Românească, Ardealul și Moldova. Adevăratul nume al domnitorului era Mihail Petrașcu. Pe lângă țara pe care și-a iubit-o enorm, Mihai Viteazul a iubit foarte mult și femeile. A avut patru soții și mai mulți copii, dar un singur fiu. Acesta a avut însă un destin care nu a semănat deloc cu cel al tatălui său.

De-a lungul timpului, unele lucruri despre Mihai Viteazul nu au fost prezentate corect, susțin istoricii care au analizat îndelung viața domnitorului. De exemplu, Mihai Viteazul s-a iubit cu mai multe femei, chiar și în timpul căsătoriei. Femeile domnitorului au fost Stanca, Tudora, Velica, Zamfira şi Maria Christierna, o blondă misterioasă d ela Praga, scriu istoricii.

Nicolae, singurul fiu al lui Mihai Viteazul

Domnitorul Țării Românești a avut cu doamna Stanca doi copii, o fată, Florica, despe care se spune că era de o frumusețe răpitoare și un băiat, Nicolae. Mihai Viteazul a avut și un copil din flori, pe Marula născută în jurul anului 1598.

Nicolae Pătrașcu a fost unicul fiu al voievodului român. Destinul său nu a fost deloc precum cel creionat în filmul „Mihai Viteazul”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. În toate proiecțiile din perioada comunistă fiul lui Mihai Viteazul era prezentat ca un copil firav, care își dorea foarte mult să fie ”văzut” și apreciat de tatăl său. Ba mai mult, se spunea că acesta a murit în prima bătălie la care a luat parte. Datele istorice arată însă o cu totul altă realitate, în care Nicolae nu a murit pe câmpul de luptă, nu era un copil firav și participa la conflicte alături de tatăl său cu succes.

La 15 ani, Nicolae a condus un detașament de 3000 de oameni

În anul 1599, pe când avea 15 ani Nicolae a mers alături de tatăl său în bătălia de la Șelimbăr.

Tânărul fiu al lui Mihai Viteazul a fost pus în fruntea unui detașament de 3.000 de oameni, în special infanteriști.

Apoi, Nicolae a fost trimis să împresoare tabăra transilvăneană după înfrângerea cardinalului Andrei Bathory.

De altfel, cardinalul a fost pus de Mihai sub paza fiului său, așa cum mărturisește Ioan Biseliuss. Din acel moment, Nicolae își va însoți tatăl peste tot. Mihai aproape că-l asociază la domnie, cerând nobililor din Dieta transilvană să-i jure credință și lui Nicolae, scriu istoricii.

Nicolae, luat prizonier după asasinarea lui Mihai Viteazul

În 1599, Nicolae Pătrașcu a fost trimis în Țara Românească și înscăunat domnitor, în locul tatălui său, sub supravegherea mitropolitului Eftimie și a fraților Buzești. Dorința voievodului român era ca, după moartea lui, fiul său să devină conducătorul Transilvaniei. Lucrurile însă nu au stat așa, fiindcă după înfrângerea lui Mihai Viteazul la Mirăslău, în anul 1600, Nicolae a fost luat prizonier și predat puterii habsburgice din Transilvania. Abia după doi ani a fost eliberat și a plecat la Viena.

Nicolae, umilit de un alt domnitor român

În 1609, Nicolae încrearcă să recucerească tronul Transilvaniei, nu reușeșete, iar domnitorul Radu Șerban i-a crestat nasul pentru a nu mai avea pretenții la domnie. Tradiția medievală, respectată cu sfințenie în acea perioadă, susținea că liderul trebuie să nu aibă nicio imperfecțiune pentru a putea conduce țara.

Mai multe