Ce poţi găti cu un dovleac sau cum îl poţi sculpta, ca să impresionezi de Halloween
Fie că-l pictaţi, decoraţi sau gătiţi, dovleacul nu trebuie să vă lipsească din casă în această săptămână. Dacă totuşi alegeţi ultima variantă, cititoarele noastre dragi vă împărtăşesc câteva reţete inedite pe care să le pregătiţi cu celebrii bostani.
Românii nu sunt mari devoratori de dovleac, iar marea majoritate a gospodinelor se limitează în a prepara doar plăcintă cu dovleac. Click! îţi oferă alte trei variante de reţete cu care poţi impresiona invitaţii de la "masa-groazei" din seara de 31 octombrie.
Bostan copt cu scorţişoară
Ingrediente: 500 g dovleac, 100 g zahăr, 1 lingură scorţişoară, miere; Preparare: Dovleacul se curăţă, se spală bine şi se taie felii mai mari. Îl puneţi într-o tavă de cuptor aşternută cu folie de aluminiu. Acoperiţi bine feliile de dovleac cu folie şi puneţi tava la cuptor pentru 30-40 de minute la 200 de grade. După acest timp desfaceţi folia şi încercaţi dovleacul. Dacă mai e tare, îl acoperiţi şi mai lăsaţi 10 minute. Dovleacul moale şi copt îl presăraţi cu zahăr şi scorţişoară şi îl puneţi aşa dezvelit la cuptor pentru încă 15 minute. Se serveşte cald cu miere deasupra! (Andreea Zgripcea)
Sărmăluţe cu praz în dovleac
Ingrediente: 1 kg orez, 500 ml ulei, 3 kg carne tocată, 2 kg praz, 600 g pastă de tomate, condimente de sarmale, sare, 1 linguriţă de piper măcinat, 4 ouă, 500 g bacon, frunze viţă-de-vie, Frunze potbal, 3 ardei iuţi, 1 dovleac, 1 morcov. Preparare: Curăţăm prazul şi-l punem la călit, adăugăm morcovul tocat. Turnăm tot într-un vas în care am pus carnea tocată şi amestecăm. Punem jumătate de oală cu apă la fiert, iar când clocoteşte punem frunzele de vie şi de potbal. Pune orezul la fiert, iar când e gata îl turnăm peste carne. Adăugăm ouăle, pasta de tomate, condimentele, piperul, sare după gust şi amestecăm. Spălăm dovleacul, tăiem capacul şi-l scobim. Lăsăm miez cam de un cm. Punem compoziţia în frunze şi rulăm uşor, apoi punem sărmăluţele în dovleac. Presărăm bacon tocat pe deasupra, adăugăm ardei iuţi, apă cât cuprinde şi dăm dovleacul la cuptor. Când apa scade şi baconul s-a rumenit, sărmăluţele sunt gata. (Brînduşa Aluculesei)
Prăjitură cu dovleac
Ingrediente: 1 dovleac, 100 ml smântână, 100 g mascarpone, 100 g zahăr brun, 500 ml lapte, 6 ouă, 1 praf de sare, 1 linguriţă scorţişoară măcinată, 120 g unt, 6 linguri făină; Decor: zahăr pudră, batoane scorţişoară;
Preparare: Dovleacul se taie în felii groase, se scot sâmburii şi se coace în tava tapetată cu hârtie de copt. După ce s-a răcit, scoatem miezul şi-l facem piure fin în vasul robotului. Se adaugă smântâna mixată cu mascarponele, 50 g zahăr brun şi se amestecă tot. Adăugăm 6 gălbenuşuri, apoi untul topit şi laptele. Punem compoziţia într-un castron, adăugăm făina treptat şi amestecăm cu un tel. Puneţi scorţişoară. Mixăm albuşurile cu praful de sare, adăugăm treptat zahărul rămas şi mixăm până obţinem o spumă fermă. Încorporăm treptat spuma de albuş la crema de dovleac. Punem compoziţia în tava tapetată cu hârtie de copt. Se dă tava la cuptorul încins la 150 grade pentru o oră. Se lasă la răcit, se pudrează cu zahăr pudră şi se serveşte. (Simona Georgescu)
Personaje celebre din desene animate, sculptate pe dovleci
Cine a spus că dovleacul de Halloween trebuie să fie neapărat înfricoşător? Britanicul Darren Lumley este pasionat de desene animate şi această atracţie pentru celebrele personaje cu care a copilărit este la fel de puternică şi astăzi. Acesta a creat o colecţie de dovleci cu feţele celor mai celebre personaje de desen animat, o idee genială pentru cei care doresc să nu îşi decoreze casa ca într-un film horror.