Ce poţi vedea într-un city break la Londra. Preţuri şi ponturi de călătorie

4 mai 2018 15:41   Fapt divers
Ultima actualizare:

Casele elegante, tipic londoneze, parcurile întinse cu gazon „tuns periuţă” parcă de cel mai riguros frizer, cabinele telefonice roşii care, chiar dacă nu le foloseşte nimeni, dau culoare oraşului, celebrele London Eye, Tower Bridge, Big Ben sau Britih Museum, schimbarea gărzii la Buckingham Palace, toate acestea fac din Londra un oraş care nu seamănă cu nimic din ce ai văzut până acum.

Vremea

Am plecat din Bucureşti într-o frumoasă după-amiază cu soare şi temperaturi de 27 de grade. În bagaj – pulovere, geacă mai groasă şi nelipsita pelerină de ploaie. La Londra erau anunţate ploi şi maximum 17 grade. Vremea mohorâtă şi imprevizibilă de care se tem toţi turiştii mi-a făcut, însă, o surpriză plăcută – doar câţiva stropi de ploaie în ultima zi, care au avut, în definitiv, farmecul lor, completând atmosfera oraşului.

Avionul şi cazarea

Biletul de avion luat cu o lună înainte direct de pe site-ul companiei aeriene a costat puţin peste 130 de euro. Şi în luna mai poţi găsi bilete dus-întors cu circa 100 de euro la companiile low-cost (Wizz Air, Blue Air şi Ryanair). Transferul de la aeroport  spre centru costă între 12 şi 17 lire, iar durata este de 1h 30 minute – 1 h 45 minute, în funcţie de staţia la care cobori. Atenţie! Nu te baza pe orar la întoarcerea la aeroport, dacă vrei să prinzi avionul! Si în Londra există ambuteiaje, aşa că trebuie să-ţi iei o marjă de siguranţă.

În ceea ce priveşte cazarea, am căutat un hotel relativ aproape de centru şi de mijloacele de transport în comun, în special de gările care fac legătura cu aeroportul. Nu cred că puteam găsi ceva mai bun, dacă ne referim la raportul calitate-preţ: un hotel tipic londonez, cu camere mici ca pentru pitici, dar curate şi cochete, cu ferestre ce dădeau într-un părculeţ în care vrăbiile ţineau adevărate concerte în fiecare dimineaţă; personal extrem de amabil, în frunte cu româncele de la bucătărie, care ne serveau cafeaua la micul dejun. Preţul - 100 de euro pe noapte. A fost „norocul începătorului”, pentru că în Londra cazarea este scumpă şi mai toate hotelurile au camere la demisol.

Transportul

Cea mai bună cale de a simţi atmosfera Londrei este să o iei la pas, să te bucuri de arhitectura oraşului, să descoperi mici pieţe ştiute doar de localnici, practic să respiri aerul locului. De la bun început am luat un London Pass - un pachet de servicii ce include transport şi intrare gratis la circa 80 de obiective turistice. Se poate opta fie pentru varianta card, fie pentru o aplicaţie pe telefonul mobil care, odată instalată, funcţionează fără date mobile. Primeşti un ghid turistic ce include hărţi, ponturi de călătorie şi informaţii despre obiectivele turistice. O zi pentru un adult costă 84 sau 69 de lire (cu sau fără transport inclus), iar pentru un copil 49 sau 55 de lire. Poţi lua London Pass pe tot sejurul (două până la 10 zile), cu preţuri cuprinse între 102 şi 202 lire.

Mâncarea

Deşi Londra este în topul celor mai scumpe oraşe din Europa şi te aştepţi să pleci cu portofelul şifonat după o masă la restaurant, ei bine, nu e aşa grav. Poţi mânca extrem de bine cu mai puţin de 10 lire. În pub-uri găseşti specialităţi pe care nu trebuie să le ratezi: de la clasicul mic dejun englezesc (cu ouă ochiuri, fasole şi şuncă), până la plăcinte „de ţară”, ouă murate, scotch egg (ouă fierte învelite în carne) sau celebrele fish `n chips (peşte cu cartofi prăjiţi).

Cine este „la dietă”, poate opta pentru Pret a Manger, un lanţ de bristo-uri cochete cu mâncare sănătoasă (supe, salate, sendvişuri, iaurturi cu fructe şi cereale etc.). De asemenea, nu rataţi pieţele, în care găsiţi tot felul de plăcinte, brânzeturi, afumături şi prăjituri făcute în casă.

Cele mai populare obiective turistice

Distanţele dintre obiectivele pe care orice turist ajuns la Londra vrea să le vadă par mari, la o primă vedere pe hartă. Însă dacă întinzi pasul, vei realiza că poţi ajunge în mai puţin de o oră de la unul la altul. Trebuie doar să îţi faci o oarecare planificare a traseului, la începutul zilei. Am început prima zi cu o plimbare în Hyde Park, fiind chiar lângă hotel. Aici ai parte de peste 140 de hectare de gazon impecabil, un lac cu răţuşte şi lebede, facilităţi de echitaţie, flori şi multă linişte, întreruptă doar dei surpriza de a da nas în nas cu vreo veveriţă curajoasă.

În extremitatea vestivă a parcului se află Kensington Palace, reşedinţa regală a atâtor generaţii de femei, de la Regina Maria, până la Victoria şi Diana. Azi, palatul găzduieşte birouri şi apartamente private ale unui număr considerabil de membri ai familiei regale. Preţuri: 16,3 £ pentru adulţi, sau gratis cu London Pass.

Ieşind din Hyde Park pe poarta estică, ajungi la Buckingham Palace, reşedinţa Casei Regale a Marii Britanii şi un important obiectiv turistic. La ora 11.00, o mare de oameni se adunaseră în faţa palatului, mai ceva la ca parada noastră de 1 Decembrie, pregătiţi să asiste la schimbarea gărzii. A fost un adevărat spectacol pe care nu trebuie să-l rataţi, mai ales că e gratis. Înghesuiala face parte din „povestea şi farmecul locului”, însă atenţie la buzunare!

În apropierea palatului, zeci de magazinaşe vând cu mare succes tot felul de suveniruri cu prinţul Harry şi Meghan Markle, de la farfurii, căni, brelocuri şi magneţi până la chiar inelul de logodnă al viitoarei mirese (în copie, evident). „Lovely” (n.r. încântător), cum ar spune vânzătoarea, pe un ton aristocrat, la fiecare alegere de-a muşteriilor.

După o gustare luată în treacăt de la un târg peste care am dat întâmplător (delicios!), cu bateriile încărcate, am pornit mai departe, spre Palatul Westminster, Parlamentul din Londra – o clădire impunătoare de pe malul Tamisei. Aici poţi vedea cele două turnuri celebre din Londra: Big Ben şi turnul Victoria, pe care este arborat steagul atunci când Parlamentul se află în sesiune.

Westminster Abbey de peste drum, sau biserica Sf. Petru, este un obiectiv extraordinar, încărcat de istorie şi de simboluri. Toţi suveranii britanici, de la Willian Cuceritorul încoace, au fost încoronaţi aici. Şi tot acesta este locul de odihnă al tuturor regilor şi reginelor, celor mai de seamă generali şi politicieni, preoţi, poeţi, scriitor şi oameni de ştiinţă. Westminster Abbey abundă în plăci memoriale care comemorează oameni celebri, deşi nu toţi sunt îngropaţi acolo. Vei vedea mormântul lui Isaac Newton, al lui Charles Darwin, al reginei Elisabeta I, al lui Charles Dickens şi chiar al lui Stephen Hawking. Biletul de intrare costă 20 £ pentru adulţi şi 9 £ pentru copii, fiind gratis cu London Pass.

Picioarele încep să dea semne de oboseală după o asemenea incursiune în istorie, aşa că, mai departe, am luat autobuzul turistic şi am pornit spre Tower of London. Celebra închisoare care stă de pază pe malul Tamisei a fost fondată de William Cuceritorul. Aici a fost executată Anne Boleyn, a fost încarcerat Richard II şi Elizabeth I. Zidurile înfiorătoare adăpostesc acum un muzeu al armurilor şi o impresionantă colecţie de arme, instrumente de tortură sau bijuterii ale coroanei. Biletul costă 22,5 £ pentru adulţi, şi 10,5 £ pentru copii.

Alături se află celebrul Tower Bridge, construit acum mai bine de 100 de ani, în epoca Victoriană. Îl poţi traversa gratuit, pe pasajele pietonale, sau îi poţi vizita galeriile şi expoziţiile care îţi oferă o panoramă senzaţională asupra oraşului şi din care poţi afla lucruri interesante despre istoria podului, poţi vedea camera motoarelor cu aburi  care, în era Victoriană, puneau în mişcare podul. Şi acum îl poţi vedea ridicându-se pentru a permite accesul vreunui vapor mai înalt. Biletul costă 9 £ pentru adulţi, şi 3,9 £ pentru copii.

Majoritatea obiectivelor turistice îşi închid porţile la ora 17.00, astfel că, după o zi plină, cu aparatul foto burduşit de poze şi sufletul încărcat de frumos, m-am urcat din nou în autobuzul turistic şi m-am întors spre hotel, nu înainte de a mă încălzi cu o supă sănătoasă de la Pret a Manger.

A doua zi a fost alocată castelului Windsor, situat în centrul oraşului Windsor, unde ajungi într-o oră şi jumătate, cu trenul. Merită din plin călătoria. Este cel mai mare şi mai vechi castel locuit din lume, fiind locuit de regi şi regine de peste 900 de ani. De altfel, este locul preferat al Reginei Elisabeta, care îşi petrece weekendurile aici. Windsor Castle fost construit la începutul secolului al XI-lea, ocupă o suprafaţă totală de 5 hectare, iar dimensiunile sale impresionante şi arhitectura în stil medieval şi gotic fac din el o atracţie turistică majoră. Dacă aveţi timp, nu îl rataţi. Biletul costă 21,2 £ pentru adulţi, 12,3 £ pentru copiii sub 17 ani şi gratuit pentru copiii mai mici de 5 ani. Luaţi-vă încălţări comode şi alocaţi-vă 2-3 ore pentru vizită. Dacă vă planificaţi vacanţa în jurul datei de 19 mai, puteţi lua parte la mult mediatizata nuntă a prinţului Harry, care se va desfăşura la castel. Autorităţile londoneze estimează prezenţa a 100.000 de persoane din toată lumea.  

Ne-am întors în Londra şi, după atâta istorie şi clădiri grandioase, am simţit nevoia de puţină viaţă şi căldură. Aşa că am intrat la Grădina Zoologică. Şi nu orice fel de grădină zoologică. London Zoo s-a deschis în anul 1847, fiind cea mai veche grădină zoologică din lume. În prezent, aici “locuiesc” peste 20.000 de animale din aproape 700 de specii. Poţi vedea “Casa Reptilelor”, “Tărâmul leilor”, “Teritoriul tigrilor”, “Plaja pinguinilor”, Acvariul şi multe altele, unde au loc tot felul de show-uri cu cele mai simpatice animale. Preţul unui bilet este de 29,75 £ pentru adulţi şi 22 £ pentru copii, cei sub 3 ani având intrare liberă. Biletele cumpărate online sunt mai ieftine, iar cu London Pass intrarea este liberă.

Mai multe