Ce presupune încheierea sănătoasă a unei relaţii? Nu toţi partenerii sunt dispuşi să se separe amiabil

8 decembrie 2019 13:50   Fapt divers
Ultima actualizare:

Încheierea sănătoasă a unei relaţii presupune comunicarea dorinţei de finalizare a relaţiei, comunicarea asertivă a nemulţumirilor, negocierea şi clarificarea acestora şi o perioadă de adaptare la noul statut de persoană singură. Cu toate acestea, încheierea sănătoasă a fostei relaţii poate fi o piatră de hotar, nu toţi partenerii fiind dispuşi să iasă amiabil din relaţie.

Dacă fosta relaţie a fost încheiată în termeni clari şi asumaţi, iniţierea unei relaţii noi vine natural, pe un teren emoţional pregătit pentru construirea unui cuplu. În cazul relaţiilor cu istoric disfuncţional comunicarea deciziei despărţirii şi a nemulţumirilor poate întâmpina dificultăţi, determinând iniţiatorul separării să se desprindă forţat sau brusc.

Râmân astfel cuvinte nerostite, întrebări neadresate, emoţii neexprimate şi lecţii neânvăţate din fosta relaţie de cuplu. În acest fel, încheierea bruscă a unei relaţii face ca gândurile şi sentimentele îndreptate spre fostul partener să devină un bagaj, iar persoana poate alege să le gestioneze înainte de iniţierea unei noi relaţii sau prin intrarea într-un cuplu nou.

Mai multe