Ce trebuie să ştie un copil rămas singur acasă
Nu l-aţi lăsat niciodată singur acasă, nesupravegheat. Nu aţi îndrăznit, gândindu-vă la câte accidente s-ar putea întâmpla. Totuşi, mai devreme sau mai târziu trebuie să faceţi pasul. Pentru aceasta, pregătiţi-l temeinic.
Nu există o vârstă standard de la care copilul poate fi lăsat singur acasă. Contează temperamentul lui, cât e de cuminte, de responsabil, de educat, de pregătit. Pregătirea aceasta nu se face de pe o zi pe alta, ci în timp. „Un copil de 5 ani, spre exemplu, chiar dacă înţelege ce-i spui, sfaturile pe care i le dai, nu poţi avea încredere că va şti să reacţioneze în situaţii neprevăzute. De pildă, îl înveţi să nu deschidă uşa străinilor.
Dar poţi şti ce îi spune respectivul străin, cum îl păcăleşte? Abia după vârsta de 8 ani, când deja merge la şcoală, copilul poate înţelege mai multe şi poate fi lăsat singur. Dar din nou, depinde de personalitatea copilului. Unii pot fi lăsaţi singuri de la 7 ani, alţii de la 10 ani”, spune psihologul Mihaela Vintilă. Primul pas este să începi cu perioade scurte: mai întâi câte o jumătate de oră, apoi o oră... până se obişnuieşte. „Dacă se comportă bine, poţi mări timpul în care îl laşi singur, dar nu mai mult de 3 ore, pentru un copil de 7-8 ani”, vă sfătuieşte psihologul, care are un set de sfaturi.
Explică-i unde te duci, de ce eşti nevoit să-l laşi singur şi când te întorci. Fii punctual şi respectă-ţi promisiunea. Dacă îi spui că stai o jumătate de oră şi te întorci după două ore, copilul se va simţi abandonat şi abia din acel moment ar putea începe să facă prostii.
Nu-l închide în casă, fără acces la cheie. El trebuie să poate ieşi în caz de urgenţă (cutremur, incendiu...). Însă niciodată nu-l pune pe el să închidă uşa din interior şi să uite cheia în broască, iar tu să nu mai poţi deschide când te întorci.
Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române, copilul trebuie instruit să nu deschidă sub nicio formă uşa persoanelor necunoscute, indiferent ce spun acestea.Dacă bate cineva la uşă, el nu trebuie să răspundă, pur şi simplu nu e bine să intre în vorbă cu respectiva persoană, pentru că poate fi păcălit.Trebuie să aibă un telefon la-ndemână, să cunoască şi să-i laşi pe măsuţă numerele de telefon ale părinţilor, bunicilor, al unui vecin de încredere, dar şi numerele de la Poliţie sau de la Salvare.Asigură-te că-şi cunoaşte numele întreg şi adresa, dar şi cum să dea indicaţii despre locaţia în care se află.Învaţă-l cum să utilizeze închizătorile de la uşi şi ferestre, precum şi sistemele de alarmă.Lasă-i mâncare rece, care nu e nevoie să fie încălzită. Aragazul e bine să fie securizat. După o vârstă, poate folosi singur cuptorul cu microunde.Trasează-i sarcini pentru perioada când lipseşti, astfel încât să fie ocupat şi să nu se plictisească. Din plictiseală, îi pot veni idei „năstruşnice”.
Pune-l să-şi facă temele,să-şi facă ordine în cameră, să-şi organizeze cărţile, pantofii, să citească ceva, iar la întoarcere verifică dacă şi-a îndeplinit sarcinile.