Ce trebuie să știi înainte să cumperi prima mașină
Ca orice șofer începător, vrei să profiți din plin de noua ta libertate și vei dori să achiziționezi rapid o mașină. Ce trebuie să știi înainte de a alege mașina potrivită? Iată câteva lucruri de avut în vedere care să te ajute în această situație.
Stabilește bugetul
Înainte de a porni în căutarea mașinii mult dorite, trebuie să stabilești atent bugetul pentru această achiziție destul de mare. Pe lângă prețul mașinii, nu uita să iei în considerare și cheltuielile suplimentare, precum actele de înmatriculare, inspecția mașinii, prețul combustibilului, asigurarea mașinii etc. Interesează-te dinainte care este prețul asigurării auto obligatorii și al celei facultative și alege varianta potrivită pentru tine. Pentru un șofer începător, asigurarea este esențială.
Ce mașină alegi: nouă sau second-hand
În general, pentru că bugetul este limitat, este posibil ca prima mașină să nu fie neapărat cea la care ai visat mereu, ci una pe care îți vei exersa talentele de șofer începător. Atunci, cea mai bună alegere pare a fi o mașină second-hand. În funcție de buget, trebuie să găsești un echilibru corect între o mașină uzată, accesibilă ca preț, dar încă în stare bună și a cărei durată de viață este încă lungă. Cu cât vehiculul este mai vechi și numărul de kilometri indicat de contorul de parcurs este mai mare, cu atât este mai ieftin, dar poți cheltui mai mult pe întreținerea și reparațiile acestuia. În general, când au un buget redus, mulți șoferi renunță la ideea de a-și cumpăra o mașină nouă ca prim autovehicul. Dar există soluții și în acest caz: un credit auto sau de nevoi personale sau un leasing, adică închirierea pe termen lung, cu opțiune de cumpărare. Este o formulă de finanțare care include în preț întreținerea mașinii, astfel nu vei avea surprize în ceea ce privește bugetul. Poți cumpăra prima mașină nouă de la un distribuitor de automobile. Vei avea acces la o gamă largă de mărci și modele, la prețuri atractive, cu posibilitatea de a face și un test-drive pentru a vedea care este mașina potrivită. Sau o poți achiziționa de la un dealer autorizat, dacă deja te-ai hotărât asupra mărcii și modelului primei tale mașini.
Cum alegi mașina: criterii practice
- Cât călătorești: Stabilește dacă vei călători zilnic (casă-serviciu, casă-școală etc.) sau ocazional (în timpul liber). Dacă vei călători mai mult, alege o mașină confortabilă, sigură, cu un consum mic la drum lung.
- Unde călătorești: Dacă preferi drumuri și trasee montane, un 4x4 este mai util decât o mașină de oraș, potrivită pentru trasee urbane și călătorii scurte. Iar pentru autostrăzi, ideale sunt mașinile compacte, sedan sau SUV.
- Parcare: Dacă nu ai altă opțiune decât să parchezi pe stradă, alege o mașină ușor de parcat, de dimensiuni mai mici, eventual second-hand. Pe de altă parte, dacă ai acces la un garaj, în care mașina ta va fi protejată, atunci poți alege un model mai nou sau mai mare.
- Numărul de pasageri: Dacă vorbim despre o familie, numărul de locuri și dimensiunile portbagajului vor fi un criteriu important în alegerea mașinii. Dacă ai și copii, alege o mașină cu cinci uși, căci este mult mai practică. Dacă ești singur, o mașină de două locuri poate fi ceea ce-ți dorești. În cele din urmă, pasionații de sport, care vor avea de transportat echipamente sportive, sau proprietarii de câini (eventual de talie mare) vor găsi un SUV, un break sau un pick-up mult mai util.
Pentru un tânăr șofer, cumpărarea primei mașini este un eveniment în sine. Fără îndoială nu va fi un Ferrari, nici o mașină de colecție, dar va fi a ta și te vei bucura de ea. Fii pregătit să faci anumite compromisuri în ceea ce privește marca, modelul și opțiunile disponibile, dar vei avea suficient timp să recuperezi la următoarele mașini, când bugetul va fi mai mare.