Ce trebuie să ştii şi cum să te pregăteşti pentru prima zi la sala de sport
Te-ai hotărât să te apuci de sport, la sală?! Nu putem decât să te felicităm şi să-ţi urăm mult spor la treabă! Prima zi într-o sală nouă este decisivă în hotărârea ta de a continua sau nu. Pentru aceasta, e important ca ea să fie de nota 10, să-ţi placă, să te simţi confortabil. Trebuie să ştii ce să mănânci înainte de sport, în ce să constea echipamentul pe care să-l ai la tine, cum să-ţi faci încălzirea. Andrei Moise, instructor de fitness aerobic şi preparator fizic la Cybex Gym, îţi spune tot ce trebuie să ştii, astfel încât experienţa să fie una frumoasă.
Ce să ai în geantă
„Primul lucru pe care trebuie să îl cunoască persoanele ce doresc să practice sport este avizul medicului care să arate faptul că acestea sunt apte din punct de vedere medical. Foarte important este echipamentul adecvat pentru activitatea fizică. Acesta presupune purtarea materialelor precum bumbacul subţire, comod sau echipamente din categoria «dry fit»”, spune Andrei Moise. Astfel, bărbaţii vor avea pantaloni comozi şi tricou, iar fetele ar trebui să poarte un maiou sau un tricou şi colanţi dintr-un material special, compresiv. O bustieră subţire, din bumbac, întărită la spate, este absolut necesară, indiferent de mărimea sânilor. În picioare, ai nevoie de pantofi sport din categoria „running”, moi, din pânză (pentru aerobic, la fete) sau din categoria „basket-handbal” pentru sala de forţă. Din geanta ta de sport nu trebuie să lipsească prosopul, sticla de apă şi, eventual, energizante, batoane şi shake-uri proteice.
Fă-ţi încălzirea!
Pregătirea organismului pentru efort reprezintă un factor decisiv în prevenirea leziunilor musculo-articulare. Trebuie să dureze 15-20 de minute, timp în care să-ţi „încălzeşti”, în ordine, muşchii din zona: cap-gât, mâini, trunchi, picioare. „Se indică la începutul antrenamentului aparate precum bicicletă staţionară/eliptic/ în jur de 5-8 minute, apoi bandă rulantă sau stairmaster pentru 5-8 minute”, mai spune instructorul.
Cunoaşte aparatele!
Dacă nu ai mai întâlnit anumite aparate, citeşte cu atenţie instrucţiunile de pe ele, în ceea ce priveşte poziţia de lucru sau modul de executare a exerciţiilor. Dacă nu ai mai făcut sport până acum şi nu te descurci, ai avea, oricum, nevoie de un antrenor personal, care să te îndrume măcar la început, să-ţi spună de ce ai nevoie şi cum să foloseşti aparatele.
Ce mănânci înainte, ce mănânci după efort
Cu 45-60 de minute înainte de a merge la sală poţi consuma carbohidraţi de calitate, precum orez brun, paste integrale sau batoane proteice, hrană lichidă (diverse shake-uri). În timpul exerciţiilor, hidratează-te cu apă plată sau cu shake-uri pregătite de acasă. După sală, vei fi rupt de foame. Dar nu da iama în primul fast-food de unde să comanzi o shaorma cu de toate! Mănâncă sănătos: peşte cu salată, orez brun cu piept de pui la grătar, un muşchi de porc cu salată verde, sau peste integrale cu suc de roşii. Asta dacă antrenamentele se practică ziua. Dacă ai ieşit de la sală seara târziu, Andrei Moise îţi recomandă un simplu shake proteic sau o salată cu brânză.