Ce trebuie să ştiţi despre gelozie. Manifestarea excesivă conduce la degradarea relaţiei

26 iunie 2019 9:40   Fapt divers
Ultima actualizare:

Gelozia este un amestec de emoţii, sentimente, idei de suspiciune, teama de pierdere a persoanei iubite, îngrijorare, durere generată de infidelitatea sexual-afectivă a partenerului. Gelozia poate stimula şi revigora relaţia, exprimarea acesteia într-o variantă cenzurată amintind partenerului de importanţa sa. Stârnind gelozia bărbatului din viaţa voastră, îi amintiţi acestuia că sunteţi doriţi şi de alte persoane. Toţi ne dorim certitudinea că persoana iubită nu ne va dezamăgi.

Ataşamentul faţă de o persoană dragă implică nevoia de exclusivitate afectivă şi sexuală. Gelozia este un sentiment natural pentru care nu trebuie să ne simţim ruşinaţi sau vinovaţi. Însă, avem o responsabilitate pentru modul în care o gestionăm. Manifestarea geloziei într-o formă exagerată conduce la degradarea relaţiei şi chiar la separare. Persoanele excesiv de geloase se îndoiesc în permanenţă, se întreabă frecvent ce se ascunde frecvent în spatele unor gesturi sau cuvinte nevinovate. Interpretează eronat ceea ce li se întâmplă, au nevoie permanent de asigurări, dovezi de fidelitate.

Gelozia poate fi alimentată de un surâs, un cuvânt nevinovat, o privire. Interesantă este şi manifestarea diferenţiată a geloziei în funcţie de sex. Se pare că femeia se arată a fi mai geloasă atunci când vine vorba de implicarea emoţională a partenerului în alte relaţii emoţionale, în timp ce bărbaţii sunt mai geloşi la ideea unei infidelităţi sexuale. Sentimentul de gelozie cauzează stări de depresie femeilor, în timp ce bărbaţii îşi exprimă gelozia prin accese de furie. Comparativ cu bărbaţii, femeile îşi admit mult mai uşor sentimentele de gelozie.

Mai multe