Cele mai bune sfaturi ca să-ţi aperi maşina de hoţi
Chiar dacă nu crezi că ţi se poate întâmpla chiar ţie, află că riscul de a rămâne fără maşină este destul de mare, dacă nu ştii cum să o protejezi de hoţi. Jurnaliştii Promotor şi auto.ro ne spun ce ar trebui să facem pentru ca maşina noastră să fie în siguranţă.
Nu uita să încui maşina
Seara, când vii de la muncă, eşti foarte obosit şi nu-ţi doreşti decât să ajungi mai repede în casă. Grijile de peste zi, stresul sau oboseala te fac să nu te mai poţi concentra şi să uiţi pur şi simplu să-ţi închizi maşina. Este adevărat că acest lucru ne-a intrat în reflex, dar se întâmplă uneori să ne luăm cu altele şi să uităm să blocăm portierele: fie vorbim la telefon, fie intrăm în vorbă cu un vecin, fie suntem atenţi la alte lucruri. Şi uite cum ai intrat în bloc, ai urcat în apartament, te-ai culcat şi ai dormit liniştit noaptea, pentru ca a doua zi să înceapă coşmarul: ţi-a dispărut maşina din parcare!
Atenţie unde parchezi
Locul în care parchezi maşina noaptea, mai ales dacă vorbim despre o zonă pe care nu o cunoşti foarte bine, este esenţial în prevenirea furtului. De obicei, maşinile sunt furate din locuri de parcare slab iluminate sau întunecoase. Ar fi bine să alegi un loc sub un stâlp de iluminat public sau lângă un bloc de locuinţe. De asemenea, ar trebui să parchezi în locuri circulate, în nici un caz în zone pustii, pe străduţe lăturalnice, ascunse, unde nu întâlneşti ţipenie de om.
Ai coborât din maşină? Închide motorul şi blochează uşile
Se întâmplă de multe ori să rămâi în pană de ţigări, să vrei să-ţi cumperi o apă sau un suc şi să parchezi maşina fie în curtea benzinăriilor, fie lângă trotuar. Pentru că te grăbeşti, iar buticul este la doar câţiva metri distanţă, ai tendinţa de a coborî din maşină fără a mai scoate cheile din contact. Atenţie! Hoţilor nu le trebuie decât câteva secunde să se urce la volan şi să demareze în trombă!
Fereşte-te de parcagii
Mai ales dacă eşti femeie, fereşte-te de persoanele extrem de amabile care se oferă să te ajute să parchezi. Nu da nimănui cheile maşinii! Rişti să rămâi fără autoturism! Mare grijă mai ales când pleci în vacanţă în străinătate, în Bulgaria sau ţările baltice. De multe ori, valeţii sunt mână în mână cu hoţii de maşini. Mai bine te chinui să parchezi singur decât să ai încredere într-un necunoscut, care să fugă cu maşina sub ochii tăi.
Parchează cu roţile înspre trotuar
Dacă parchezi maşina la marginea trotuarului, învârte volanul în aşa fel încât roţile să fie îndreptate către trotuar. În acest fel, maşina va fi mult mai dificil de tractat sau împins. De asemenea, dacă afară nu este extrem de frig, nu uita să ridici frâna de mână. De asemenea, ar trebui să-ţi intre în obişnuinţă să laşi maşina în viteza întâi.
Foloseşti maşina rar? Acoper-o cu o prelată
Acoperită cu o prelată, maşina va fi mai dificil de furat. Hoţii ar trebui să piardă timp preţios înlăturând prelata, ceea ce ar cam bate la ochi. De asemenea, un sistem de alarmă montat pe maşină i-ar descuraja pe hoţii mai puţin experimentaţi.
Dotează maşina cu sistem antifurt
Poate fi un sistem montat pe volan sau la cutia de viteze, pe care o blochează. O maşină astfel dotată va descuraja hoţii, care nu-şi vor bate capul cu astfel de dispozitive. De asemenea, poţi opta pentru sisteme de blocare a direcţiei, a pedalelor, a schimbătorului de viteze, antifurturi pentru roţi şi capace de roţi.
Montează pe maşină o folie antiefracţie
De foarte multe ori, hoţii sparg geamul maşinii pentru a putea fura din interior. Pentru a evita o astfel de situaţie, poţi monta pe geamurile maşinii folii antiefracţie. Acestea nu permit dezintegrarea suprafeţelor vitrate, chiar dacă sunt sparte.
A umblat cineva la maşină? Anunţă de urgenţă poliţia
Se poate întâmpla să constaţi că yala de la una dintre portiere a fost forţată. Având închidere centralizată, de multe ori nu eşti atent la acest aspect. Verifică din când în când portierele. Este posibil ca persoana care a forţat uşile să se întoarcă pregătită cu unelte mai eficiente.
Cum ai grijă de lucrurile din maşină?
- În timp ce te deplasezi prin oraş, închide uşile! Altfel, rişti ca la stop cineva să-ţi deschidă portiera din spate şi să înhaţe lucrurile lăsate pe banchetă.
- Nu lăsa lucruri la vedere în maşină! Un hoţ poate rânvi la geanta ta, la laptop, telefon, o geacă sau cine ştie ce alt obiect care îi face cu ochiul.
- Fii foarte atent pe cine iei „la ocazie”. Recomandat ar fi să nu iei în maşină persoane străine, care fac autostopul. Asta pentru că nu ştii cu cine ai de-a face. Poate fi o femeie sau o persoană foarte prezentabilă care, în final, să te lase fără lucrurile personale.
- Atenţie la obiectele pe care le laşi în maşină când o duci la spălat! Ia cu tine lucrurile de valoare sau, mai bine, lasă-le acasă. Unii angajaţi ar putea fi tentaţi să fure.
- Nu ascunde obiectele de valoare în torpedou sau cotieră, pentru că aceste două locuri vor fi verificate de hoţi.
- Nu lăsa actele maşinii în habitaclu! Mulţi şoferi lasă în maşină documente importante: talonul, poliţa de asigurare RCA sau Casco.