Cele mai frecvente probleme de fertilitate la bărbaţi

15 iunie 2019 18:24   Fapt divers
Ultima actualizare:

Unul din 5 cupluri are probleme de fertilitate, iar vârsta înaintată este cel mai mare duşman, în cazul femeilor, atrage atenţia dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Totuşi, trebuie să ştiţi că imposibilitatea de a obţine sarcina nu e doar „din vina” femeilor. Şi bărbaţii pot avea probleme şi trebuie să meargă la control.

„Infertilitatea e o problemă atât la femei, cât şi la bărbaţi, în egală  măsură. De multe ori, femeile se consideră vinovate, leagă incapacitatea de a rămâne însărcinate cu feminitatea. Bărbaţilor, pe de altă parte, le e ruşine să-şi asume vreo «vină», ar asocia infertilitatea lor cu potenţa, cu masculinitatea, ceea ce e o prostie. Foarte multe cupluri nu ajung la doctor pentru a nu se descoperi vinovatul, parcă am fi la judecătorie. Problema nu trebuie pasată la unul sau la altul, e una comună, de cuplu, şi trebuie rezolvată”, a mărturisit medicul Andreas Vythoulkas cu ocazia Zilei Internaţionale a Fertilităţii, sărbătorită weekendul trecut la Atena, în cadrul unui festival menit să atragă atenţia asupra problemelor ce ţin de natalitatea scăzută din ţările dezvoltate. Specialistul a explicat pe larg ce investigaţii sunt necesare pentru fiecare partener în parte.

Vârsta înaintată, marele duşman al femeilor

Trompele înfundate, endometrioza, patologiile de la nivelul uterului, rezerva ovariană redusă şi în special vârsta sunt principalele afecţiuni care duc la infertilitate. „Dacă celelalte se pot trata, vârsta e cel mai mare duşman al femeilor, pentru că nu putem schimba biologic vârsta ovarelor. Cu cât trece timpul, cu atât lucrurile devin mai dificile. Inclusiv după ce apare sarcina trebuie să luăm în calcul riscurile mai mari. Spre exemplu, dacă la 30 de ani, 20% din ovocite au malformaţii genetice şi 80% sunt sănătoase, la 40 de ani procentul se inversează: 80% sunt cu malformaţii şi doar 20% sănătoase. De asemenea, există şi un risc mai mare de avort spontan din cauză că uterul e mult mai rigid. La bărbaţi, vârsta nu contează atât de mult. Dacă au un stil de viaţă sănătos, pot să aibă copii şi la 70 de ani”, spune dr. Vythoulkas. 

Ce analize trebuie să-şi facă bărbaţii

La bărbaţi, fertilitatea e influenţată de cantitatea şi de calitatea spermei.

„Aici, lucrurile sunt mai simple, ei trebuie să-şi facă spermograma şi spermocultura, pentru că practic ne interesează materialul genetic. Aceste analize ne arată cantitatea şi calitatea spermei, mobilitatea spermatozoizilor. Poate fi un număr mic de spermatozoizi viabili, poate fi o problemă la mobilitate ca să ajungă la ovocite şi să fecundeze, poate fi vorba de calitatea spermatozoizilor etc. Vom investiga dacă e o problemă din naştere, una la nivelul testiculelor, o dereglare hormonală... După ce stabilim cauza, o vom trata fie medicamentos, fie chirurgical, după caz. Lucrurile sunt mai complexe la femei pentru că, în afară de de materialul genetic, vorbim şi de procesul de implantare, de ţinutul sarcinii pe perioada celor 9 luni”, explică medicul.

Ambii parteneri sunt examinaţi de la început

Nu mergeţi separat la medic, atrage atenţia specialistul: „Eu, când vine un cuplu, nu accept să examinez femeia dacă nu examinez şi bărbatul. Dacă e o problemă la femeie, ia medicamente şi hormoni degeaba, tot nu va obţine o sarcină până nu tratez şi problema bărbatului”. 

Mai multe