Cele mai puternice femei din politica mondială în ultimii 20 de ani

10 octombrie 2022 15:31   Fapt divers
Ultima actualizare:

În ciuda faptului că scena politică pare să aparțină, chiar și în ziua de astăzi, preponderent bărbaților, desigur că în ultimii ani au existat și femei care s-au remarcat prin contribuția lor și prin curajul de care au dat dovadă atunci când și-au argumentat public ideile, deși au întâmpinat critici și acuzații. 

Hilary Clinton (SUA), Silvia Radul (Republica Moldova) şi Tetka Taceva (Bulgaria) au fost cele trei candidate la preşedinţia statelor lor, toate trei cu şanse foarte mari de reuşită, dar toate învinse, în final, de trei bărbaţi. Iată alte femei care au scris istorie pe scena politică!

10 dintre cele mai puternice femei din politică

Angela Merkel 

Atunci când ne gândim la femei puternice, cu o personalitate de fier, nu avem cum să o ignorăm pe Angela Merkel.

S-a născut în Germania de Vest, a ajuns să studieze fizica în Germania comunistă şi a obţinut un doctorat în chimie cuantică lucrând peste un deceniu ca cercetător. Angela Dorothea Kasner (61 de ani), cunoscută în întreaga lume drept Angela Merkel, a intrat în politică în 1989, odată cu căderea Zidului Berlinului. În anul 2005 a obținut poziţia de cancelar al Germaniei și a ajuns prima femeie cancelar din istoria statului.    

Kamala Harris 

Kamala Harris (56 de ani) este senator din partea statului California. Fiica unei mame indiene şi a unui tată jamaican, Harris a doborât barierele de-a lungul carierei. A fost prima femeie care a ocupat funcţia de procuror districtual în San Francisco, aleasă în biroul respectiv în 2003, şi prima femeie care a fost procuror general în California, aleasă în biroul respectiv în 2010.

Prin intermediul lui Harris, senatoare din California care a candidat la rândul ei pentru Casa Albă, înainte de a decide să îl susţină pe Biden, președintele Joe Biden câştigă un politician experimentat. 

În Europa, există cele mai multe femei ocupante a poziţiilor de şef de stat sau de Guvern. Între acestea se numără preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, preşedintele Republicii Kosovo, Atifete Jahjaga, primul ministru al Norvegiei, Erna Solberg, preşedintele statului Malta, Marie Louise Coleiro Preca, Beata Maria Szydlo din Polonia şi prima femeie aleasă preşedinte în Croaţia, Kolinda Grabar-Kitarovic.

Hillary Clinton

Hillary Diane Rodham Clinton este un politician american care a fost cel de-al 67-lea secretar de stat al Statelor Unite ale Americii, sub președintele Barack Obama din 2009 până în 2013.

Fiind soția fostului președinte al Statelor Unite, Bill Clinton, Hillary a ocupat poziția de prima doamnă a Statelor Unite. și a fost, de asemenea, senator al Statelor Unite din 2001 până în 2009.

În calitate de secretar de stat, Hillary Clinton a susținut intervenția militară a SUA în Libia și a fost în fruntea răspunsului SUA la Primăvara Arabă. Având un fundal politic puternic, ea a încurajat împuternicirea femeilor din întreaga lume și a jucat, de asemenea, un rol major în crearea Programului de asigurări de sănătate pentru copii aflați în plasament, a Legii privind independența asistenței maternale și a Legii privind adopțiile pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. 

Forbes a întocmit o listă a celor mai puternice femei din lume. În top zece se află:

1. MacKenzie Scott

Amazon

Statele Unite ale Americii

2. Kamala Harris

Vicepreședinte SUA

Statele Unite ale Americii

3. Christine Lagarde

Președintele Băncii Centrale Europene

Franța

4. Mary Barra

Director general al General Motors

Statele Unite ale Americii

5. Melinda French Gates

Copreședinte Fundația Bill & Melinda Gates

Statele Unite ale Americii

6. Abigail Johnson

Președinte și director general Fidelity Investments

Statele Unite ale Americii

7. Ana Patricia Botín

Președinte executiv Santander

Spania

8. Ursula von der Leyen

Președinte Comisia Europene

Germania

9. Tsai Ing-wen

Președinte

Taiwan

10. Julie Sweet

Președinte și director general Accenture

Statele Unite ale Americii

Ce impact a avut Margaret Thatcher în Marea Britanie 

„Doamna de fier”, cum a fost cunoscută Margaret Thatcher, a condus guvernul britanic din 1979 până în 1990, având cea mai lungă guvernare a unui politician britanic din secolul al XX-lea. 

La moartea ei, în anul 2013, jurnaliștii de la The Telegraph au redactat un articol amplu în care au vorbit despre contribuțiile pe care aceasta le-a avut pe scena politică. 

„Ea va rămâne în istorie nu numai ca prima femeie prim-ministru al Marii Britanii, ci ca politicianul care a transformat economia regatului şi care a fost în acelaşi timp un actor important pe scena internaţională”, scriau aceștia. 

Multe dintre aspectele economiei globalizate moderne, între care reforma monetară, privatizarea, descentralizarea, taxele reduse şi comerţul liber, au fost adoptate ca urmare a politicilor pe care Margaret Thatcher le-a impus pentru a reface economia britanică. 

Atunci când a obţinut cel de-al treilea mandat, în iunie 1987, Margaret Thatcher îşi câştigase deja renumele internaţional, fiind figura politică care a mijlocit relaţia dintre preşedintele american Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov. 

Margaret Thatcher a fost premierul Marii Britanii timp de 11 ani, între 1979 şi 1990, perioadă în care s-a întâlnit cu regina săptămânal. În spatele uşilor închise au existat multe situaţii tensionate, în principal, din cauza personalității lor foarte puternice, conform publicațiilor britanice.

Sursă foto: Profimedia/Gettyimages

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Mai multe