Chiar a venit toamna! Arlie a plecat spre ţările calde
Gata, e toamnă! O confirmă și Arlie, acvila țipătoare mică. Îndrăgita pasăre a părăsit vineri cuibul din judeţul Braşov şi a început periplul spre Africa. Pentru înaripată a fost un an plin. A zburat 55 de zile, şi-a pierdut surata, pe Erika, a devenit mamă şi a fost nevoită să-şi schimbe culcuşul din cauza lucrările forestiere.
S-a dus soarele, a plecat şi Arlie! Vineri dimineață, acvila țipătoare mică echipată cu un transmițător satelitar cu GPS a început migrația de toamnă. Cea mai fotografiată și atent monitorizată înaripată din țara noastră a ajuns la cuibul din judeţul Braşov la începutul lunii aprilie, după 55 de zile de migraţie. Mai exact, înaripata a zburat peste 12.000 de kilometri.
Din păcate, a fost singura pentru că de la surata ei Erika, specialiştii Societăţii Ornitologi Române (SOR) nu mai au nici o veste. Mai mult, acvila a trebuie să-şi schimbe şi cuibul din cauza masivelor tăieri de lemne din Munții Făgărașului. Totuşi, Arlie a avut şi motive de bucurie. Ea are un pui sănătos, care a ieşit din ou în luna aprilie.
Acum, pasărea a plecat să se bucure de soarele african. “În prima zi a migrației, Arlie a zburat din piemontul Făgărașilor până la București. Înainte de venirea serii, la ora 19.11, acvila s-a oprit în apropierea Capitalei, unde a și înnoptat. A doua zi dimineață a plecat spre Bulgaria, unde se află şi acum”, a declarat Ovidiu Bufnilă, responsabil comunicare SOR. Arlie urmează să traverseze continentul african de la nord la sud și de la est la vest. Dacă pasărea își va respecta traseul din anii trecuți, atunci va străbate în zbor 17 țări: România, Bulgaria, Turcia, Siria, Liban, Israel, Egipt, Sudan, Etiopia, Sudanul de Sud, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia, Angola și Namibia.
Până acum, nu este nici o anomalie în plecarea acvilei din România spre Africa. În 2013, anul din care poartă emițătorul satelitar fixat de ornitologi, Arlie a plecat în 15 septembrie. Un an mai târziu, în 2014, Arlie a părăsit România în 18 septembrie. În 2015, acvila a pornit în migrația de toamnă în 8 septembrie.
Îi puteți urmări călătoria pe site-ul proiectului – www.pomarina.ro
Click! spune
Arlie este ultima acvilă monitorizată satelitar de biologii din România. Ea face parte dintr-un grup de 19 păsări care au fost inelate și dotate cu transmițător satelitar în cadrul proiectului LIFE+ „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, proiect al cărui beneficiar a fost Agenția Regională de Protecția Mediului Sibiu, milvus.ro și Societatea Ornitologică Română.