Cine a fost unul dintre cei mai culți și gospodari domni ai Țării Românești. A construit celebra Mănăstire Curtea de Argeș

24 ianuarie 2024 20:02   Fapt divers

La 15 septembrie 1521, domnitorul Ţării Româneşti Neagoe Basarab se stingea din viaţă şi era urmat la tron de fiul său, Theodosie. Neagoe Basarab a fost unul dintre cei mai luminați și gospodari voievozi ai Valahiei. A domnit între 1512 și 1521 și a oferit Țării Românești un deceniu de pace și prosperitate.

Cine a fost Neagoe Basarab

Neagoe Basarab, pentru faptele pe care le-a făcut de-a lungul vieții, a fost canonizat pe 8 iulie 2008 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Pomenirea Sfântului Voievod Neagoe Basarab se face în fiecare an, pe 26 septembrie.

Neagoe Basarab s-a născut în anul 1482 la Curtea de Argeș. A fost fiul marelui vornic Pârvu Craiovescu și al soției acestuia, Neaga din Hotărani. Există istorici care susțin că Neagoe Basarab ar fi fost fiul lui Basarab al IV-lea cel Tânăr, domn al Țării Românești în două rânduri: noiembrie 1477 - septembrie 1481 și noiembrie 1481 - martie 1482, scrie stirileprotv.ro.

Cu cine a fost căsătorit Neagoe Basarab

Neagoe Basarab i-a avut drept profesori pe călugărul Macarie de la Bistriţa, patriarhul Nifon, refugiat la Curtea Craioveştilor, şi Maxim Brankovic. În tinerețe, el a învățat mai multe limbi de circulație europeană, precum greaca, slavona și latina.

Ulterior, alături de călugărul Macarie în 1508, a participat la tipărirea Liturghierului slavon și la tipărirea cărților liturgice ortodoxe, Octoihului, în 1510, și a Tetraevangheliarului, în 1512. După o serie de călătorii în Ungaria, Austria și Imperiul Otoman, Neagoe Basarab a revenit în Țara Românească și a preluat diverse funcții în structurile statale ale Țării Românești. În 1504, s-a căsătorit cu Elena, cunoscută și drept Doamna Despina Milița, cu care a avut șase copii: Ion, Petre, Anghelina, Teodosie, Ruxandra și Stana.

Neagoe a construit Mănăstirea Curtea de Argeș

Neagoe era un priceput în treburile administrație și a încurajat comerțul și meșteșugurile, adică ramurile care aducea cele mai multe venituri. În plus, a fost un fin diplomat, încercând să contrabalanseze influența otomană, prin întreținerea de relații amicale cu Ungaria.

El a trimis solie, alături de voievodul Moldovei, Papei de la Roma prin care garanta că se vor alătura în lupta anti-otomană. Totodată, Neagoe a construit celebra Mănăstire Curtea de Argeș și a făcut numeroase donații mănăstirilor de la Athos și Țara Sfântă. 

Mai multe