Colacul, esenţial când te măriţi. Uite câte forme ia şi ce poveşti circulă pe marginea lui

19 august 2014 18:02   Fapt divers
Ultima actualizare:

În ziua nunţii, ca orice sărbătoare, pâinea are un rol important şi ia forma „colacului”. Mai departe, „câte bordeie, atâtea obiceie”, spune o vorbă din popor. Colacul se împleteşte în diferite forme şi mărimi, în funcţie de rolul îndeplinit, iar însurăţeii şi nuntaţii au tot felul de superstiţii pe marginea lui.

Majoritatea etapelor nunții sunt însoțite de prezența unui colac. În Oltenia şi Muntenia, bradul de nuntă e susţinut de un colac pe care îl ia brădarul. În Transilvania, stegarii din alai poartă în mâini câte un colac mare care le revine după ceremonie. În nordul Moldovei, tinerii primesc „colacul flăcăilor”. În sudul Transilvaniei, şi animalele de la căruţă sunt împodobite cu aceste pâinici. „Turta miresei”, „pâinea mirelui” sau „colacul de întâmpinare” sunt alte produse nelipsite de la nuntă. Despre toate aceste tradiţii şi obiceiuri aflăm din cadrul campaniei de comunicare online „Cultura şi tainele pâinii”.

Colacul de întâmpinare

Un colac mare (de 1,6 kg.) și dulce, în formă de pâine rotundă, din făină de grâu superioară înpodobit cu împletituri și flori. Este folosit pentru întâmpinarea nașilor de către miri și părinții lor. În unele regiuni are loc și trecerea nuntasilor pe sub colac - mirii sau cavalerii de onoare şi naşii ţin deasupra uşii un colacul, formând un fel de boltă pe sub care trece fiecare nuntaş.

Turta miresei/Colacul Miresei

Este elementul ce polarizează atenția generală fiind de obicei rotundă, împodobită cu diverse ornamente și împletituri, iar nașa este cea care o comandă și o plătește. Motivul caracteristic al colacului de mireasă este împletitura, decorată sau nu cu păsări sau flori din aluat sau cu busuioc proaspăt. Colacul miresei poate fi rupt fie de nașă (Oltenia, Muntenia, Moldova), fie de mireasă însăși (Transilvania) deasupra capului ei înainte de a pleca la cununie. Dupa ruperea turtei, nașa/ mireasa o aruncă în formă de cruce peste cap, iar cei care prind bucăți din ea și le mănâncă, se crede ca vor fi fericiți și vor avea mult noroc în anul următor. Obiceiul este vechi, păstrându-se de pe vremea Romei antice și reprezintă o binecuvântare din partea nașilor la nuntă. Ruperea turtei deasupra capului miresei simbolizează fertilitatea – nașa, mama ei spirituală, îi urează o căsătorie binecuvântată cu mulți copii.

Colacul Mirelui - obicei din Moldova 

Colacul mirelui este un colac dulce din făină de grâu. În Moldova există obiceiului schimbului de colaci între mire şi mireasă: vornicelul îi întinde miresei colacul mirelui în schimb ce primeşte colacul miresei. După acest schimb de colaci, vornicelul se îndreaptă spre suita mirelui, ţinând colacul sus, ca nu cumva cineva din nuntaşi să-l ajungă şi să-l rupă.Mirele primeşte colacul, îl sărută și îl împarte cu nuntaşii lui, în semn de împărtăşire a bucuriei comune.

Pâinea mirilor /Colacul mirilor

Tot în Moldova, atunci când se asază la masa mare, mirelui și miresei li se aduc doi colaci frumosi împodobiti cu flori (jemne), pregătiți din aluat de cozonac. Aceștia trebuie să-l rupă aplicând doar o mână. Cine rupe partea mai mare din colac, acela va avea mai mare autoritate în noua familie. Apoi colacul e împărțit ca să revină tuturor nuntașilor să guste din el. Se pot așeza pe masa mirilor 2-4 Jemne, iar în unele dintre ele se vor înfige lumânările.

Colacii Nașului - obicei din Moldova

Sunt 2 sau 3 colaci mari, dulci, din făină de grâu de calitate superioară care se închină/ se dau cadou nașilor în timpul nunții sau a doua zi după nuntă de către fini sau socri. Mai multe poveşti, tradiţii, reţete şi sfaturi despre pâine şi colaci găsiţi pe desprepaine.ro.

Mai multe