Colier misterios, scos la licitaţie. Are 500 de diamante și se vinde pentru o sumă colosală!

27 septembrie 2024 15:30   Fapt divers

Un colier cu 500 de diamante, dintre care unele ar fi fost extrase din piesa de artă care ar fi dus la condamnarea la moarte a Mariei Antoaneta şi a monarhiei franceze, va fi scos la licitaţie la Geneva în noiembrie. S-ar putea obţine pe el aproximativ 2,8 milioane $.

Colierul datează din secolul al XVIII-lea şi are aproximativ 300 de carate. De asemenea, acesta are o poveste plină de mister. Se ştie că la începutul secolului al XX-lea colierul a intrat în posesia marchizilor de Anglesey, o familie anglo-galeză care avea relaţii strânse cu familia regală britanică, relatează News.ro.

Marjorie Paget, marchiza de Anglesey, a purtat bijuteria la încoronarea regelui George al VI-lea în 1937, iar nora sa, Shirley Paget, a purtat-o la încoronarea reginei Elisabeta a II-a, în anul 1953. În anii ’60, colierul nu a mai fost în posesia familiei Anglesey. În schimb, acesta a apărut într-o expoziţie din 1976 la Muzeul American de Istorie Naturală din New York. Apoi a intrat în colecţia actualului proprietar, pe care casa de licitaţii Sotheby’s l-a descris ca fiind un important colecţionar asiatic. Bijuteria ar avea legătură cu celebrul caz al colierului cu diamante din 1784, un scandal care a izbucnit în urma acuzaţiilor că Maria Antoaneta nu a plătit pentru un colier extrem de scump. De fapt, o altă femeie care se dăduse drept regina Franţei îi falsificase semnătura.

Afacerea a fost doar unul dintre factorii care au contribuit la declanşarea Revoluţiei Franceze, care a dus la decapitarea Mariei Antoaneta. Diamantele colierului provin din minele Golconda din India - primele din lume care au fost descoperite şi industrializate. Colierul e compus din trei rânduri de diamante cu un ciucure ataşat la fiecare capăt. Aşa cum se obişnuia în secolul al XVIII-lea, bijuteriile puteau fi purtate în diverse moduri: cusute pe un articol de îmbrăcăminte sau în jurul gâtului, cu ciucurii atârnând sau legaţi într-un nod. Colierul va porni într-un turneu mondial care începe la Sotheby’s Londra, înainte de a ajunge la Hong Kong, New York, Singapore, Taipei, Dubai şi Geneva, unde va fi vândut la 11 noiembrie.

Mai multe