Comunicarea în relaţia de cuplu înseamnă mai mult decât a vorbi
Comunicarea se referă la procesul de interschimbare a dorinţelor, nevoilor şi sentimentelor, cât şi a faptelor si opiniilor. Deseori, în cuplu, partenerii ajung să vorbească mai mult decât să comunice. Vorbesc despre problemele de la serviciu, îşi fac planuri comune de vacanţă, ies la masă, la film cu prietenii, dar uită să-şi comunice nevoile reale, care poate nu existau la începutul relaţiei pentru că apar o dată cu vârsta sau evoluţia personală a fiecăruia ori a cuplului.
Fiecăreia dintre noi ni s-a întâmplat să spunem cel puțin o dată că partenerul „s-a schimbat'. Este absolut normal ca oamenii să se schimbe. În fiecare zi trăim diverse experienţe, la muncă sau cu oamenii din jur, în fiecare zi ne transformăm câte puţin şi facem paşi spre evoluţie într-un fel sau altul. Când unul dintre parteneri nu ţine pasul cu celălalt, apar diferenţe şi acestea se resimt în relaţie.
Odată cu evoluţia personală apar alte nevoi, alte priorităţi, alte plăceri. Primul care „se schimbă' într-o relaţie este chiar cel care evoluează. Acest partener ajunge într-o altă etapă a vieții, dar, de multe ori, nu-i comunică şi celuilalt ceea ce e schimbat la el. Iar aici vorbim despre nevoile noi care au apărut, schimbarea priorităţilor, plăceri diferite, așteptări.
De cele mai multe ori, cel care se schimbă, aşteaptă de la celălalt să ghicească ceea ce s-a produs în el în urma schimbărilor, iar acest lucru este aproape imposibil dacă nu există comunicare şi deschidere. Unul dintre parteneri, cel care a evoluat, aşteaptă să primească, iar celălalt, cel care nu a înțeles schimbarea, căruia nu i s-a comunicat, nu ştie ce să ofere.
De multe ori, în astfel de situaţii relaţia se încheie, iar partenerii ajung la concluzia că nu se mai potrivesc, fără a realiza ce anume a dus la această nepotrivire, în timp. De aceea, pentru a prevenii astfel de situaţii şi distanţarea de partener, învăţaţi să comunicaţi.