Condimentul românesc pe care mulți oameni nu îl cunosc! De ce este special și cât costă un kilogram de boia din comuna Apateu

4 ianuarie 2025 15:42   Fapt divers

La prima vedere, Apateu pare a fi o localitate obișnuită din Arad, care nu se deosebește prin nimic special de celelalte localități din această zonă a țării. Însă, aici, oamenii cultivă un anumit soi de ardei din care este pregătită o boia specială, folosită în toate preparatele tradiționale din zonă.

Dacă suntem fani ai mâncărurilor condimentate atunci cu siguranță vom dori să încercăm această boia românească, care este folosită în nenumărate preparate tradiționale. În Apateu, la început de toamnă, oamenii strâng laolaltă mii de fire de ardei roșu, din care urmează să pregătească un condiment special. Aceștia sunt lăsați să se usuce în mod natural, iar apoi, oamenii vor pregăti boiaua tradițională, un ingredient comun al mâncărurilor din zonă.

Sacii plini de ardei sunt lăsați în lumina soarelui vreme de aproximativ două săptămâni, pentru a se usca cât mai bine. Apoi, ei sunt colectați de pe zidurile caselor, unde sunt ținuți și duși într-o cameră de uscat, unde sunt ținuți în apropiere de un foc.

Boiaua tradițională făcută în țara noastră

Inițial, ardeii erau lăsați la uscat înșirați pe o ață, dar acum, oamenii din Apateu folosesc saci. Ei controlează constant ardeii, pentru a verifica dacă s-a tras apa din ei și dacă s-au uscat suficient.

„O ținem afară două săptămâni, după aia o băgăm la uscat, dar facem așa. Foc potrivit ca să iasă mai frumoasă la culoare. O ținem așa o săptămâna jumate - două, după aceea iar la zdrobit, la măcinat, până se termină”, explică, potrivit Antena 3 CNN, cultivatoarea Livia Torsin.

Condimentul este folosit în rețetele tradiționale din zonă

Acest condiment gustos nu are o culoare foarte stridentă, ci o nuanță mai închisă de roșu. Oamenii din Apateu spun că aceasta este culoarea originală a unei boia autentice, iar condimentul este folosit în nenumărate preparate din zonă. Un kilogram de boia produsă în Apateu se vinde cu aproximativ 100 de lei.

„Boiaua încă se caută, că este un produs tradițional. Am o verișoara primară plecată în America și familia lor foarte mult apreciază boiaua noastră din România. Abia așteaptă după ea să o trimitem”, spune cultivatoarea Simona Vale.

Mai multe