Cu 183 de lei ai tot ce vrei pe masa de Paşte!

27 aprilie 2016 21:17   Fapt divers
Ultima actualizare:

Friptură şi borş de miel, cozonaci, pască, vin roşu, drob - sunt doar câteva dintre mâncărurile tradiţionale pe care mulţi dintre noi le vom prepara pentru masa de Paşte. Însă, înainte de a merge la cumpărături, trebuie să ştii şi cu câţi bani să te pregăteşti.

Reporterii Click! au dat o raită prin magazine şi au aflat că pentru o masă decentă în sfânta zi de sărbătoare ar trebui să scoţi din portofel 183 de lei. Calculele noastre au fost făcute  pentru o familie alcătuită din doi adulţi şi doi copii. Iată cât te costă alimentele pentru masa festivă.La Auchan, pulpa de miel cu os costă 29,95 lei kg. Dacă vrei să faci friptură, vei avea nevoie de două pulpe care să cântărească 2 kilograme şi vei plăti aproape 60 de lei. În borşul de miel vei pune capul şi gâtul, care costă la Carrefour 17,99 lei kg. Este suficient dacă vei cumpăra un kilogram. Dacă vrei drob, găseşti la Mega Image, la 19,99 lei kg. Cele mai ieftine legume precum cartofi (3 kg), ceapă verde (4 legături), ridichi (4 legături) şi salată (2 bucăţi)  ajung la aproape 20 de lei. Dacă vei cumpăra brânză de vacă, vei plăti la Cora 9,55 lei pentru 350 de grame de telemea Hochland. Vei mai avea nevoie de un cozonac şi o pască. La Cora, pentru cozonacul cu nucă şi cacao Vel Pitar vei plăti 10,19 lei, iar pentru o pască Boromir vei scoate din buzunar 14,69 lei. Un cofrag cu 30 de ouă Avia are un preţ de 10,99 lei la Auchan, iar vopseaua de ouă o găseşti la preţul de 0,50 lei - un pliculeţ cu o culoare. Tot la Auchan o sticlă de vin de masă Babanu te costă 10,72 lei. Să nu uităm de băuturile răcoritoare: o sticlă de Mirinda, la 2,5 l, la Carrefour te costă 3,78 lei, iar pentru o sticlă de Coca Cola luată de la Mega Image vei scoate încă 4,58 lei.

4 ponturi la cumpărături

Cumpărăturile pentru masa de Paşte nu trebuie lăsate pe ultima sută de metri din două motive. În primul rând, în zilele de dinainte de sărbători supermarketurile sunt extrem de aglomerate. În al doilea rând, este foarte posibil să nu mai găseşti tot ce-ţi doreşti.De asemenea, recomandat este să mergi la magazin în cursul săptămânii, până în ora prânzului. Motivul? Vei găsi legume, fructe şi alimente mai proaspete decât dacă vei merge seara.Un alt sfat: nu uita să-ţi pregăteşti de acasă o listă cu ingredientele de care ai nevoie şi fii atent la produsele care se vând la promoţii. În acest fel, vei economisi bani.Pentru a o păstra cât mai proaspătă, carnea se cumpără la sfârşit, după ce ai ales celelalte alimente de care ai nevoie. În acest fel, va sta la temperatura din magazin mai puţin timp decât dacă o vei plimba în cărucior, căutând alte produse.

Carnea se păstrează la congelator

După ce ai cumpărat carnea, indiferent că vorbim despre miel, porc, vită sau carne de pasăre, aceasta trebuie tranşată şi împărţită în bucăţi pe care să le foloseşti o singură dată. Carnea nu trebuie decongelată şi recongelată. Aceasta se păstrează în congelator, la o temperatură de -18 grade Celsius. Atenţie! Când mergi la cumpărături alege carne de miel proaspătă: ea trebuie să fie elastică, să aibă o culoare roz şi să nu prezinte miros neplăcut. Evită produsele care sunt lipicioase la atingere şi care au o nuanţă cărămizie.

La ce să fii atent când cumperi dulciuri

Bomboane, praline, fursecuri, figurine din ciocolată, prăjituri şi torturi care-ţi lasă gura apă. În această perioadă, standurile cu dulciuri te îmbie la cumpărături cu nemiluita. Însă, mare grijă cum le alegi! Dacă vrei să cumperi produse din ciocolată, alege ciocolata neagră. Citeşte cu atenţie eticheta şi evită fructoza şi siropul de porumb. Atenţie! Ciocolata albă nu este ciocolată din simplul motiv că nu conţine cacao şi unt de cacao! Vrei să cumperi fructe? Pe lângă fructele proaspete, poţi alege şi fructe uscate. Trebuie să ştii însă că acestea conţin calorii şi foarte puţină apă. Ţi-e poftă de prăjituri? Nu le cumpăra pe cele din galantar pentru că nu ştii nici când expiră, nici ce ingrediente conţin.

Mai multe