Cu ce și când trebuie să stropești pomii iarna. Secretul unui grădinar cu experiență
Când temperaturile depășesc 5 grade Celsius, iarna, nu avem zăpadă și nici nu plouă, pomii pot să fie stropiți, pentru a se reduce din încărcătura de dăunători. Tratamentul cu produse cuprice la pomi se numește și a doua stropire albastră și se face în perioada ianuarie – început de martie, spun specialiștii.
Ce tratamente se aplică în această perioadă
În perioadele fără risc de îngheț și în zilele senine, fără vânt și cu temperaturi peste 5 grade Celsius, pomicultorii pot efectua stropiri menite să reducă încărcătura de dăunători.
„Principalele stropiri de iarnă la pomii fructiferi sunt cele aplicate după ce arborii intră în repaus vegetativ. Acum se aplică tratamente cu sulfat de cupru în concentrație de 3%, adică la 10 de litri de apă se dizolvă 300 de grame de sulfat de cupru. Doar în cazul unor specii precum nectarinul sau piersicul, concentrația se reduce la 1,5%", spune Marius Roman, fondatorul Pepinierei Roman de la Afumați, pentru agrointel.ro.
Tratamentul se poate face și în ianuarie dacă sunt peste 5 grade Celsius
Tratamentele de iarnă cu sulfat de cupru se pot efectua către sfârșitul anului. Aceste stropiri pot începe încă din luna noiembrie, pentru cei care au livezi mai mari și pot continua până iarna târziu, dacă temperaturile permit, adică sunt peste 5 grade Celsius, cel puțin 3-4 ore de la aplicarea tratamentului.
„Tratamentul se poate aplica încă din cursul lunii noiembrie, deci când pomii au intrat în repaos vegetativ și mai mult de 50% din frunze au căzut natural, dar în situația în care sunt persoane care nu au reușit încă să facă acest tratament, îl pot face pe parcursul lunii decembrie și în ianuarie”, a spus specialistul.
Ce condiții trebuie îndeplinite: să nu fie precipitații și nici zăpadă
„Să nu fie ploaie, zăpadă, lapoviță, deci fără precipitații. Aceste lucruri sunt foarte importante, mai ales că suntem în anotimpul de iarnă și temperaturile sunt în mod normal mai scăzute. Este foarte important acest element, ca temperatura de afară să fie puțin peste 5 grade, deci să nu avem temperaturi scăzute.
Asta doar în momentul aplicării tratamentului, 3-4 ore după aceea. Ulterior că avem temperaturi negative sau că în timpul nopții temperaturile sunt mai scăzute, nu afectează cu nimic, tratamentul în 3-4 ore își face efectul și nu mai contează ulterior că avem precipitații sau că temperaturile scad sub pragul acesta de 5 grade Celsius”, a declarat inginerul Marius Roman.
Stropirea albastră la pomi
Tratamentul cu produse cuprice la pomi se numește și a doua stropire albastră, se facem în perioada ianuarie – început de martie. Se recomandă aplicarea, la alegere a unuia dintre produsele: zeamă bordeleză, Champ 77 WG sau Triumf.
Zeama bordeleză (sulfat de cupru neutralizat cu var); Triumf (40% cupru metalic din hidroxid de cupru); Champ 77 WG (50% cupru metalic din hidroxid de cupru).
Tratamentul pe bază de ulei horticol
Ultimul tratament de iarnă la pomii fructiferi este cel cu ulei horticol, care se face înainte de venirea primăverii, când mugurii încep să se umfle. „Tratamentul cu ulei horticol se va realiza undeva la umflarea mugurilor, în fenofaza de umflare a mugurilor sau chiar dezmugurit”, precizează Marius Roman. Acesta precizează că sunt foarte multe persoane care recomandă ca acest tratament să se aplice la câteva zile sau o săptămână după tratamentul cu sulfat de cupru.