Cum alegi căţelul-cadou pentru copilul tău

3 decembrie 2017 19:26   Fapt divers
Ultima actualizare:

Pentru majoritatea copiilor, a avea un animal de companie este visul suprem. Ce surpriză mai frumoasă i-ar putea face „Moş Crăciun” decât să-i aducă un căţel?! Însă trebuie să te informezi temeinic înainte. Există rase recomandate celor mici, dar şi rase cu care, oricât de mult ne-ar plăcea, nu e indicat să trăim sub acelaşi acoperiş, mai ales în apartament.

„Primul instinct este să luăm o rasă care ne place sau pe care şi-o doreşte copilul, însă poate nu e cea mai bună alegere. Faptul că stăm la bloc sau la curte, că suntem persoane active, plecate mult timp de acasă, sau sedentare, toate acestea sunt detalii de care e bine să ţinem cont”, explică instructorul Mihai Nae.

Astfel, dacă locuim în apartament, cel mai potrivit căţel ar fi shitzu pentru că nu e un căţel violent, nici estrem de activ şi nici nu îi cade părul. Westie e o altă rasă care se pretează oricărui tip de temperament al stăpânului. În cazul în care preferi un câine de talie mare, alege un bulmastif – are părul scurt, e un bun companion de joacă, precum şi un câine ideal de pază. Dacă staţi la curte, vă puteţi permite un ciobănesc german, fiind un câine  care oferă satisfacţii oricărui membru al familiei, ne mai sfătuieşte specialistul.

Alte rase potrivite

Golden Retrieverul parcă s-a născut pentru a fi prietenul cel mai bun al copilului. Blând, inteligent, devotat familiei, nu are pic de agresivitate şi e bun cu cei mici. Îndură mult din partea lor, pot fi traşi de coadă, de urechi... ei suferă în tăcere, nu ripostează. Dacă e luat de mic şi creşte odată cu copilul, între ei ei se leagă o legătură puternică.

Spre deosebire de Golden Retriever, care se maturizează repede, la doar un an, Labradorul mai „copilăreşte” până la trei, fiind agitat şi plin de energie. După aceea se linişteşte. E foarte inteligent, devotat familiei,  un câine extraordinar nu doar pentru copii, ci şi pentru persoanele cu dizabilităţi.

Beagle e şi el foarte bun şi blând cu cei mici şi nu numai. Fiind de talie mică, nu există niciun pericol de a răni pe cineva. Trebuie să ştii că necesită multă mişcare, iar dacă nu e dus la joacă, afară, riscă să roadă şi să strice prin casă. Latră destul de mult faţă de alte rase.

Setterul irlandez e şi el foarte bun, blând, devotat, dar cu o mare nevoie de mişcare.

Rase nerecomandate

Nu alege niciodată un câine doar pe principiul că e frumuşel şi jucăuş. E bine să ştii că există şi rase care nu sunt recomandate copiilor: ciobăneştii caucazieni, ciobăneştii de Asia Centrală şi rottweilerii. ”Sunt câini foarte puternici, cu caractere dificile, care nu ar putea fi controlaţi cu uşurinţă de un copil. E greu să ştii ce fel de temperament va avea respectivul puiandru şi de aceea ideal ar fi să evităm aceste rase”, explică Mihai Nae.

Nu cumpăra un căţel mai mic de 7 săptămâni

Oricât te-ar grăbi vânzătorul şi oricât de drăguţ e puiul pe care l-ai găsit, nu trebuie să-l iei de lângă mama lui înainte de a împlini 7 săptămâni. Acest lucru ar avea influenţe negative asupra dezvoltării lui ulterioare, îi poate crea serioase probleme de comportament. Explicaţia este aceea că, atâta timp cât stă cu mama şi cu fraţii lui, puiul învaţă să comunice prin intermediul poziţiilor corpului, al atitudinilor şi vocalizărilor, învaţă să muşte, să latre, să urmărească şi să prindă vânatul, iar în joaca lui cu fraţii învaţă să atace şi să se aprere. Dar una dintre cele mai importante lecţii pe care puiul o primeşte în această perioadă este să accepte disciplina. Mama îl învaţă să nu muşte foarte tare, să vină la supt doar când îi permite ea, să nu îşi bage năsucul în farfuria ei, atunci când mănâncă etc. Căţelul care e luat din cuib prea devreme pleacă cu “bagajul” incomplet, poate dezvolta relaţii nearmonioase cu familia sau o agresivitate nejustificată faţă de alţi câini.

Lucruri pe care trebuie să-l înveţi de la început

Cum îl creşti, aşa îl ai. Căţelul trebuie învăţat de mic să-şi facă nevoile afară, să asculte, să nu sară pe stăpân, să nu muşte, să stea la spălat, la pieptănat şi multe altele. Primul pas pe care trebuie să-l facă un stăpân de căţel este grila de vaccinare şi deparazitare. În această perioadă, nu ai voie să scoţi puiul din casă, motiv pentru care ai nevoie de covoraşe absorbante. Cu ajutorul lor, căţelul va învăţa să îşi facă nevoile doar în zonele respective, atras de miros. „Tot în această perioadă, învaţă-l pe noul membru al familiei să mănânce doar din castronul lui, piaptănă-l zilnic, spală-l şi tunde-l, ca să se obişnuiască de mic cu atingerea periei, cu zgomotul maşinii de tuns etc. Nici botniţa nu trebuie să lipsească în primele luni de viaţă. Nu o va accepta, însă dacă inventăm jocuri prin care să obţină din interiorul botniţei bucăţele de carne, atunci poate va fi încântat de apariţia ei în peisaj”, ne sfătuieşte specialistul.

Se ocupă de căţei campioni

Mihai Nae a obţinut, de-a lungul carierei, zeci de premii la concursuri canine naţionale şi internaţionale. „Anul acesta am ieşit campion în două ţări (România şi Bulgaria) cu doi câini născuţi la şcoala mea de dresaj – cu Max şi Lara, la diverse probe cu grad ridicat de dificultate. Sunt mândru de ei”, mărturiseşte, zâmbind, instructorul. 

Mai multe