Cum foloseşti cardul de credit ca să nu rămâi dator

22 martie 2015 21:30   Fapt divers
Ultima actualizare:

Un card de credit poate fi foarte util pentru buzunarul oricărei persoane, dar se poate transforma şi într-o adevărată povară dacă nu ştii cum funcţionează şi nu îl utilizezi corect. Specialiştii site-ului bankingnews.ro ne spun cum să folosim eficient cardul de credit pentru a beneficia de toate facilităţile sale şi pentru a evita supraîndatorarea.

Asiguraţi-vă că aţi înţeles termenii contractului înainte de a accepta emiterea cardului. 

Stabiliţi o limită lunară pentru cheltuieli şi respectaţi-o.

Cumpăraţi cu cardul de credit la fel de responsabil cum o faceţi cu bani în numerar. 

Utilizaţi cardul doar la terminalele POS, precum şi pe site-urile de pe Internet pentru a putea beneficia de toate avantajele unui card de credit. 

Încercaţi să folosiţi un card de credit utilizând toate beneficiile oferite de bancă, astfel încât să beneficiaţi de reduceri la cumpărături.

Dacă efectuaţi retrageri de numerar, ţineţi cont de faptul că dobânda poate fi mai mare sau nu există perioadă de graţie. Astfel, încercaţi să alimentaţi cardul cu suma retrasă cât mai repede. 

Nu faceţi plăţi cu cardul de credit dacă nu sunteţi siguri că veţi putea rambursa datoria. 

Alimentaţi-vă conturile cu promptitudine şi în totalitate pentru a menţine costurile cât mai mici. Asiguraţi-vă întotdeauna că veţi acoperi cel puţin suma minimă de plată. 

Dacă vă aflaţi în imposibilitatea plăţii sumei minime de rambursat, adresaţi-vă consilierului bancar pentru a găsi împreună cea mai bună soluţie. 

Când faceţi cumpărături, păstraţi copii ale chitanţelor, iar când primiţi extrasul de cont comparaţi informaţiile. Dacă există vreo eroare, anunţaţi imediat banca. 

Cum rambursezi sumele în funcţie de tipul tranzacţiei

Cumpărături la comercianţi - Soluţia optimă de rambursare a acestor tranzacţii este în perioada de graţie, potrivit conso.ro. Plăteşte toate cumpărăturile până la data scadentă înscrisă în extras şi nu vei plăti nici o dobândă pentru creditul utilizat. O altă soluţie este să accesezi programul rate fără dobândă, în cazul în care cardul tău beneficiază de această facilitate. Ratele fără dobândă sunt valabile în multe cazuri, doar la anumiţi comercianţi, astfel că trebuie să te informezi, în prealabil, dacă magazinul pe care l-ai ales este înscris în program. O altă variantă este să rambursezi cât de mult poţi, în fiecare lună. Cea mai mare greşeală este să rambursezi doar suma minimă de plată. Evident, dacă nu ai încotro, va trebui să procedezi în acest fel, dar nu este recomandat s-o faci pe termen lung. 

Retragere de numerar de la ATM - Trebuie să ştii că retragerea de numerar de la ATM este o operaţiune costisitoare. Banca îţi va percepe dobândă încă din prima zi de retragere până la rambursarea integrală a datoriei. Rata dobânzii este, în unele cazuri, mai mare decât la cumpărăturile cu cardul la comercianţi. Comisionul de retragere este de câteva ori mai mare la cardul de credit decât la cel de debit. Dacă trebuie să apelezi la această operaţiune, singura soluţie este să încerci să rambursezi banii în cel mai scurt timp. Plăteşte cât de mult poţi în fiecare lună, pentru a rambursa creditul rapid.

Iată când ar trebui să plăteşti cu banii jos

Când ai foarte puţini bani pe card – înainte de a pleca la cumpărături, verifică suma de bani pe care o ai pe card. Dacă observi că ai bani puţini, nu folosi cardul. Astfel, eviţi situaţiile penibile care pot apărea la casa de marcat. 

Când faci tranzacţii online – dacă te decizi să cumperi de pe Internet şi nu ai încredere în site-ul de unde vrei să achiziţionezi produsul dorit, este recomandat să nu rişti. Nu folosi cardul de credit, pentru că nu ştii cu cine ai de-a face şi s-ar putea să cazi victimă unei fraude. 

Când vrei să cumperi din impuls – nu o dată ni s-a întâmplat să ne aflăm într-un magazin şi să punem ochii pe un articol de îmbrăcăminte pe care l-am şi cumpărat imediat. În aceste situaţii, este bine să nu foloseşti cardul de credit pentru că te vei îndatora băncii pentru un obiect vestimentar pe care poate nu-l vei purta decât o singură dată. 

Când eşti tentat să cumperi un produs scump pentru că este la ofertă – dacă observi un produs scump de care nu ai neapărată nevoie, dar care se vinde acum la ofertă, nu-l cumpăra folosind cardul!  

Când vrei să cumperi un produs care, de obicei, se cumpără cu banii jos – este vorba despre produse ieftine, care pot fi cumpărate cu banii pe care îi ai deja în portofel. Nu folosi cardul de credit pentru fiecare nimic pe care ţi-l doreşti. 

Când te gândeşti că preţurile ar putea creşte – estimezi că preţurile ar putea creşte în viitorul apropiat? Ar fi bine să te gândeşti de două ori înainte de a face cumpărături cu cardul de credit. De exemplu, vrei să cumperi mobilă şi ai aflat că peste o lună preţul acesteia ar putea creşte? Dacă achiziţionezi cu cardul, s-ar putea ca în viitor să-ţi dai seama că preţul produselor cumpărate nu numai că nu a crescut, dar a scăzut. 

Beneficiile cardului de credit:

Cumperi acum, plăteşti mai târziu. 

Beneficiezi de perioadă de graţie pentru cumpărături. 

Prin utilizarea cardurilor se pot urmări tranzacţiile. 

Rate fără dobândă, pentru a putea rambursa mai uşor cumpărăturile mai mari. 

Programe de loialitate oferite. 

Securitate prin faptul că nu se transportă numerar în portofel. În cazul în care cardul a fost pierdut sau furat, se pot bloca conturile imediat. 

Protecţia cumpărăturilor, în cazul serviciilor neprimite. În plus, banca vă este alături în cazul în care doriţi să contestaţi o tranzacţie. 

Posibilitatea de a cumpăra online.

Mai multe