Cum hrănim corect iepurii

15 iunie 2015 18:36   Fapt divers
Ultima actualizare:

Ce poate fi mai drăgălaş decât un iepuraş mic, cu urechi lungi, blăniţă pufoasă şi care să te iubească necondiţionat? Dacă dorim un astfel de animăluţ de companie, e musai să ştim cum hrănim corect iepurii.

Iepurii sunt rozătoare care au nevoie de o alimentaţie mult mai controlată decât am crede. De aceea este foarte important să învăţăm cum hrănim corect iepurii. Mulţi proprietari de iepuri comit greşeli majore. Hrănirea iepurelui nu se limitează doar la a arunca nişte legume şi grăunţe în cuşca lui, ci aceasta trebuie raportată la nevoile nutriţionale şi la conformaţia sistemului digestiv al rozătorului. Exista multe şi variate tipuri de hrană pe piaţă, dar nu toate sunt bune sau potrivite.

Iepurii au un aparat digestiv scurt apt să extraga toţi nutrienţii cât mai eficient dintr-o hrană destul de săracă în nutrienţi. Ei beneficiază de o digestie dublă, adică îşi consumă fecalele pentru a acumula şi mai mulţi nutrienţi. Fibrele sunt esentiale pentru o bună funcţionare a aparatului digestiv. O dietă săracă în fibre determină blocaje la nivelul stomacului şi al intestinului, astfel producându-se o moarte agonizantă.

Cum hrănim corect iepurii: Alimente permise

Fânul! Hrana de bază a iepurilor este fânul, numit şi 'pâinea iepurilor', scriu cei de la informatiiprofesionale.ro în articolul „Cum hrănim corect iepurii”. Urecheaţii trebuie să îl aibă în permanenţă la dispoziţie şi în cantităţi suficiente. Fânul este esential pentru o alimentaţie sănătoasă, fiind o sursă de proteine şi fibre, care îi ajută să-şi păstreze dinţii sănătoşi şi le asigură o digestie adecvată. Ronţăitul fânului îi fereşte de plictiseală şi de eventualele probleme de comportament care pot degenera de aici. Iepurii au un sistem digestiv destul de complicat şi fânul trebuie să fie de o calitate foarte bună (de culoare verde, să fie foarte uscat şi să aibă un miros proaspăt).

Fructele si legumele! Zilnic, un castron de fructe şi legume proaspete le asigură iepurilor o alimentaţie sănătoasă. La început, iepurii trebuie hrăniţi cu cantităţi mici de fructe şi legume, iar treptat indicat este să îi obişnuiţi cu diverse cantităţi tot mai mari. Putem administra: măr, morcov, pătrunjel rădacina şi frunze, ridichi, broccoli, castravete, fenel, păstârnac, ţelina.

Crenguţele proaspete! Pentru a diversifica dieta şi pentru a ajuta la tocirea dinţilor, atunci se recomandă introducerea crenguţelor şi a frunzelor în alimentaţia iepuraşului. Din articoul „Cum hrănim corect iepurii” veţi vedea că acestea trebuie neapărat spălate înainte de administrare. Apa de băut trebuie să stea la dispoziţia animalelor în permanenţă, în cantităţi suficente şi să fie mereu curată şi proaspătă.

Cum hrănim corect iepurii: Alimente interzise

Pâinea şi biscuiţii! Nu vă hrăniţi iepuraşii cu pâine sau biscuiţi, deoarece conţin cereale care dăunează digestiei.

Hrana uscată! Iepuraşii nu au nevoie de hrană uscată! Este un secret de care e bine să ţinem cont, dacă vrem să învăţăm cum hrănim corect iepurii. Aceasta este formată în majoritatea cazurilor din resturi de cereale, sub formă presată ce conţin coloranţi. Iepuraşii nu au nevoie de cereale. În cel mai rău caz, acestea se lipesc de tractul lor intestinal, ceea ce duce la probleme grave de sănătate.

Suplimentele alimentare: batoanele de minerale şi vitamine! Comercianţii/producătorii lasă greşită impresie despre necesitatea acestora în alimentaţia iepurilor. Adevărul este că în cazul unei alimentaţii variate şi sănătoase, iepuraşii nu au nevoie de aceste suplimente alimentare.

Mai multe