Cum îi îmbrăcăm pe cei mici în zilele friguroase de iarnă
Cu cât temperaturile scad, cu atât mai mare este preocuparea părinților pentru îmbrăcămintea celor mici și temerea că nu sunt suficient de bine îmbrăcați, acesta fiind și motivul pentru care vedem destul de des copii cu haine prea groase.
Totodată, oricum ar fi vremea, știm că cei mici au energie de consumat, iar cu cât vor fi mai înfofoliți, cu atât mai greu le va fi să se miște, să alerge și pot chiar transpira excesiv, lucru nedorit de niciun părinte. Astfel, în afară de o pereche de ghete de copii de la Deichmann, îmblănite și impermeabile, copiii au nevoie de haine călduroase, dar nu în exces. Dar cum alegem articolele vestimentare potrivite, indiferent de condițiile meteorologice?
Una dintre regulile general valabile este cea potrivit căreia odată ce bebelușul a trecut la următoarea etapă și a devenit copil mic, atunci „termostatul” său ar trebui să fie echivalent cu al adulților. Așadar, dacă voi vă simțiți bine într-un tricou cu mânecă lungă și o geacă, la fel ar trebui să îi fie și celui mic.
Straturi moi și ușoare
Renunță la lucrurile extrem de groase și voluminoase și alege haine subțiri și din materiale de calitate. Astfel, este recomandat ca primul strat să fie din fibre sintetice sau lână, ţesături care au proprietatea de a nu reţine umezeala. Chiar dacă bumbacul este un prieten excelent al copilului și are calitatea de a nu provoca alergii, acesta este recunoscut că rămâne umed și se usucă foarte greu. Materialele sintetice sau din lână elimină transpiraţia, se usucă foarte repede şi izolează de frig. Al doilea strat ar trebui să fie compus din polar, iar ultimul, din materiale impermeabile. Așadar, dacă la exterior vei alege o pereche de pantaloni de fâș, îți recomandăm că pe dedesubt să adaugi o pereche de colanți din lână merinos sau dintr-un fleece subțire. Evitați puloverele voluminoase, care vor supraîncălzi copilul și îl vor împiedica să se miște în voie. În ceea ce privește șosetele, acestea nu trebuie să fie foarte groase, tocmai ca ghetele să nu îi devină fixe.
Pantaloni și geci cu manșete strânse
Un alt aspect la care trebuie să fiți atenți când alegeți îmbrăcămintea copiilor sunt manșetele. Acestea trebuie să fie strânse în jurul piciorului și al mâinilor pentru a împiedica frigul sau zăpada să intre. În prezent, majoritatea modelelor au bande velcro, dar la fel de bune sunt și cele cu elastic. De preferat este să cumpărați haine rezistente la vânt și apă, care să aibă pe interior un strat subțire din fleece. Dacă vă plac costumele întregi, atunci țineți cont ca fermoarul să fie până la genunchi, astfel încât să vă fie ușor să îl dezbrăcați, fie pentru schimbatul pampersului, fie dacă intrați într-un loc cald.
Mănuși cu un singur deget
Renunțați la ideea de a cumpăra celui mic mănuși cu degete. Vă va fi extrem de greu să i le potriviți, mai ales dacă cel mic abia așteaptă să iasă afară. Sfatul nostru este să continuați să îi puneți celui mic acele mănuși cu un singur deget, mai ales că sunt mai ușor de manevrat și, în plus, sunt mai călduroase, având în vedere că degetele stau împreună și produc mai multă căldură. De asemenea, ar fi bine să optați pentru modele care au inclus un șnur, astfel încât să le puteți aranja pe mânecile gecii. Pentru o fixare mai bună, puneți întâi mănușile și apoi îmbrăcați geaca sau costumul de zăpadă.
Căciula căptușită
Un procent foarte mare de căldură se pierde la nivelul capului, așadar o căciulă căptușită cu un strat subțire de fleece sau lână moale se va dovedi perfectă. Totodată, încercați să găsiți căciuli cu clape peste urechi și cu prindere sub bărbie, acestea fiind cele care se fixează cel mai bine.
Chiar dacă este rece în mașină și nu ați avut timpul necesar să o încălziți, atunci când fixați copilul în scaunul auto, scoateți neapărat jacheta. Aceasta se poate comprima în caz de accident, iar aerul reținut în haine va crea un spațiu extrem de periculos sub centuri. Pentru o protecție bună împotriva frigului, puteți să-l acoperiți pe cel mic cu o pătură din lână până când în mașină se va instala o temperatură confortabilă.