Cum înființezi o livadă adevărată în curte? 8 sfaturi utile
Multe specii de pomi fructiferi sunt ușor de cultivat în grădină, pe care o poți transforma într-o mică livadă. Înainte de a trece însă la treabă, aruncă o privire peste recomandările de mai jos.
Când este cel mai bun moment pentru a înființa o livadă?
Pomii fructiferi pot fi plantați toamna sau la începutul primăverii, atâta vreme cât pământul nu este înghețat. Și prima decadă a lunii aprilie poate fi o perioadă bună pentru sădirea pomilor. Dacă pomii sunt plantați primăvara devreme, irigarea este obligatorie în perioada imediat următoare.
Ce unelte ar trebui să am la îndemână?
Alegerea celor mai potrivite unelte depinde în mare măsură de suprafața livezii. Nu trebuie să îți lipsească însă lopata și cazmaua, grebla, toporul de pădurar, foarfeca de crengi, și una dintre aceste drujbe de la pestre.ro.
În cât timp rodesc pomii?
Intrarea pomilor pe rod depinde de mai mulți factori, printre care specia, soiul, portaltoiul, sistemul de tăiere și îngrijirile date (apă, îngrășământ). La soiurile de măr bine altoite, fructificarea începe în primii 2-3 ani, iar în cazul părului altoit pe gutui, după 3-4 ani de la plantare. Prunul, vișinul, cireșul și caisul încep să rodească după 4-5 ani de la plantare, iar piersicul după 3 ani.
Ce pomi fructiferi pot fi plantați împreună?
Caisul, cireșul, piersicul, prunul și mărul sunt pomi fructiferi care pot fi cultivați împreună în livadă. Pe de altă parte, mărul, prunul și vișinul pot fi plantați în zone mai reci, de deal, în timp ce caisul și piersicul au nevoie de mai multă căldură.
Ce pomi fructiferi sunt cel mai ușor de cultivat în curte?
Mărul este una dintre speciile ușor de cultivat. Are o capacitate mare de refacere și poate fi plantat în orice zona geografică a țării. Și părul poate fi plantat în diferite zone ale țării, urmat de prun, vișin și cireș. Cele mai sensibile specii sunt caisul și piersicul.
Cum pregătesc solul pentru livadă?
Solul ideal este fertil, acid și fără umiditate în exces. Solul fertil se află la o adâncime de aproximativ 30 de centimetri, cele mai multe plante formându-și rădăcinile în acest sol, unde se găsește material organic, dar în cazul pomilor fructiferi, este bine ca solul să fie adânc de cel puțin doi metri.
Solul de suprafață trebuie să fie moale și bine drenat. Nivelul pH-ului ar trebui să fie de 5,8 - 6,5. Ca îngrășământ, se poate folosi azotul.
La ce distanță pot fi plantați pomii fructiferi?
Distanța de plantare trebuie să fie de cel puțin 3,5 metri, în timp ce gropile trebuie să aibă dimensiunea de 60x60x60 cm. Distanța între pomi este de 5x5 metri pentru vișin și cireș, de 3x4 metri pentru cais și de 4x4 pentru prun.
Care sunt condițiile de care are nevoie o livadă?
Foarte importantă este temperatura, pomii fructiferi având nevoie de 150 de zile pe an cu temperaturi de peste zero grade. Mărul, prunul și părul sunt specii mai tolerante față de condițiile mai puțin prielnice, dar toți pomii fructiferi au nevoie de soare și de un sol bine drenat.