Cum întreţii frigiderul pe timp de caniculă
Se anunţă un nou val de caniculă, iar temperaturile ridicate din bucătărie pot afecta buna funcţionare a frigiderului. Iată motivul pentru care acesta are nevoie de mult mai multă atenţie decât în restul anului. Trebuie dezgheţat mai des, foarte bine curăţat şi igienizat şi foarte bine aerisit. Uite cum trebuie să-l întreţii pentru a preveni eventualele defecţiuni, dar şi apariţia bacteriilor.
Nu depozita produse umede
Vara avem frigiderul plin cu fructe şi legume. Pentru a evita alterarea acestora şi, implicit, împrăştierea unui miros neplăcut, este bine să nu depozitezi în frigider legumele şi fructele ude. Salata, ceapa sau spanacul sunt foarte sensibile şi se pot strica repede.Spală legumele şi fructele - În felul acesta nu vei introduce în frigider, odată cu ele, bacterii, ouă de insecte sau chiar viermi. După ce le-ai trecut sub jetul de apă rece, şterge-le bine cu un prosop curat sau pune-le la uscat.
Foloseşte folii şi caserole
Este indicat să foloseşti caserole acoperite pentru conservarea diferitelor produse alimentare. Oalele cu mâncare trebuie acoperite cu capac, iar celelalte produse trebuie învelite în folie alimentară sau pungi de hârtie. Nu folosi la ambalarea alimentelor folia de aluminiu! Este extrem de periculoasă pentru sănătate!
Spală toate părţile demontabile
Înainte de a curăţa şi spăla interiorul frigiderului, scoate toate părţile demontabile ale acestuia: rafturi, sertare, grilaje. Toate aceste componente detaşabile, fie că sunt din sticlă sau plastic, se spală separat cu apă şi detergent, iar apoi se lasă la uscat.
Apelează la bicarbonat
Pentru îndepărtarea mirosului poţi folosi cu încredere bicarbonatul de sodiu. După ce ai dezgheţat frigiderul şi l-ai curăţat bine, aşază în interior un bol în care ai presărat câteva linguri de bicarbonat de sodiu. În câteva ore, mirosul neplăcut şi umezeala vor dispărea. Bicarbonatul are proprietăţi dezinfectante, deci poţi să-l foloseşti şi la curăţarea aparatului frigorific.
Şterge frigiderul cu oţet
O altă soluţie pentru a scăpa de mirosul neplăcut din frigider este oţetul de mere. Ai nevoie de o soluţie din oţet de mere şi apă şi un burete curat cu care să ştergi pereţii frigiderului, după ce l-ai dezgheţat. După ce ştergi cu atenţie, nu mai este nevoie să clăteşti.
Foloseşte vanilie sau lămâie
Dacă doreşti ca frigiderul tău să capete un miros proaspăt foloseşte vanilie sau lămâie. Ambele produse au proprietatea de a absorbi şi de a acoperi mirosurile de mâncare. Poţi folosi un pahar în care să adaugi câteva beţişoare de vanilie (crestate uşor) sau câteva felii de lămâie.
Curăţă murdăria de sub frigider
Sub frigider se adună praf, mâncare căzută, urme de lichide scurse sau vărsate din greşeală. Toate acestea sunt o sursă de bacterii, de mirosuri neplăcute, dar şi un loc unde se pot aduna gândacii de bucătărie sau furnicile. O dată pe lună este indicat să aspiri şi să cureţi pardoseala.
Nu încărca frigiderul peste limită
Dacă supraaglomerezi frigiderul cu produse alimentare, îi soliciţi la maximum capacitatea de răcire. În aceste condiţii, frigiderul va avea o temperatură de răcire mai ridicată, iar unele produse alimentare se vor altera.
Menţine temperatura optimă
Orice gospodină trebuie să ştie că alimentele se refrigerează la patru grade Celsius, iar în congelator trebuie să existe o temperatură de -18 grade Celsius. Dacă nu se îndeplinesc aceste condiţii, mâncarea gătită, dar şi oricare alt produs alimentar riscă să se altereze. Verificaţi din când în când setările frigiderului. Aceste temperaturi sunt extrem de importante dacă dorim să păstrăm alimentele nealterate. Atunci când congelezi carne, fructe sau legume, folosește punguțe alimentare și alege o cantitate pe care să o consumi o singură dată. Evită congelarea și recongelarea alimentelor.