Cum poti scapa de stres?

2 februarie 2021 10:53   Fapt divers
Ultima actualizare:

Cu ghilimelele de rigoare, stresul este boala secolului care, nu iartă pe nimeni. Am pus ghilimele pentru că stresul nu este nicidecum o boală, ci doar o reacţie promptă a organismului nostru la tot ceea ce ni se întâmplă în viaţă, în toate aspectele ei. Eşti stresat pentru să jobul te solicită extrem de mult, ai parte de stres pentru că banca te sună insistent pentru achitarea ratei datorate, trebuie să îţi duci copilul la şcoală, înghesuiala urbană te irită prea mult sau pur şi simplu eşti stresat gândindu-te la ziua de mâine şi implicaţiile acesteia pentru viitorul tău.

Un factor important în apariţia stresului este cu siguranţă lipsa timpului. Nu mai ai timp pentru micile plăceri ale vieţii, eşti mereu pe fugă, iar viaţa a căpătat un ritm atât de alert încât simţi că efectiv ai nevoie de o clipă de respiro. Şi lucrurile nu se opresc aici, stresul cauzează probleme de sănătate multiple pe care trebuie să le gestionezi cu atenţie. Dar, cum putea scăpa de acest inamic? Soluţiile sunt multiple, însă trebuie să luăm măsuri de precauție.

Activităţi pentru combaterea stresului

Supraaglomerarea activităţilor zilnice coroborate cu lipsa de timp a propriei persoane sunt factorii declanşatori ai stresului, pe îi putem combate cu ajutorul altor activităţi, de natură să ne aducă echilibrul mental şi fizic atât de necesar. De la a dormi, citi merge la înot sau chiar încerca sloturi în versiune demo pe https://jocpacanele.ro/ pentru distracţie, există multe activităţi care te pot ajuta în această bătălie. Uita-te pe mai multe exemple mai jos!

  • Fă-ţi planuri de călătorie şi alege destinaţia la care ai visat de atât de multă vreme. Simpla activitate de căutarea a destinaţiilor turistice şi vizualizarea locurilor pe care urmezi să le vizitezi are un impact puternic asupra organismului. Te relaxezi, gândurile tale sunt abătute de la rutina zilnică şi însuşi faptul că te vei bucura în sfârşit, departe de griji, într-o locaţie de vis, eliberează organismul de greutatea acumulată peste zi.
  • Încearcă să faci sport în natură ori de câte ori ai această ocazie. Mişcarea ajută corpul să elimine hormonii de stres şi să producă endorfine, care sunt responsabile cu starea de bine a organismului. Nu trebuie să faci sport de performanţă, dar este necesar ca măcar să te deplasezi în ritm alert pentru cel puţin o jumătate de oră pentru a-ţi pune organismul la treabă. Fă acest lucru măcar o singură dată pe săptămână în spaţii exterioare şi în fiecare zi în confortul casei tale, prin executarea a câtorva exerciţii simple, de scurtă durată.
  • Mănâncă sănătos! Deşi pare un slogan publicitar pe care îl întâlneşti din ce în ce mai des pe toate canalele media, este un lucru dovedit că hrana are un rol determinant în funcţionarea corectă a organismului. Până la urmă ceea ce mâncăm alimentează corpul uman, transformându-se în combustibilul necesar pentru buna funcţionare a acestuia. Nu urma diete extravagante, pur şi simplu corpul tău îţi va spune care este hrana care îi face bine sau dimpotrivă, ce trebuie eliminat din dieta ta zilnică.
  • Rupe rutina prin iniţierea de activităţi noi la care până acum doar te-ai gândit. Poţi alege să îţi faci un abonament la sala de sport din cartierul în care locuieşti, să te înscri la un club de şah de pildă, să înveţi dansuri de societate sau pur şi simplu să alegi să faci ceva ce până acum nu ai mai încercat. Nu în ultimul rând, încearcă din răsputeri să îţi faci timp să citeşti o carte sau să vizionezi un film la care te-ai gândit de multă vreme. Acest lucru este dovedit că ajută organismul să se elibereze rapid de stres şi să intre într-o stare de relaxare benefică.
  • Acordă timp familiei şi prietenilor. Chiar dacă nu poţi ieşi în natură, sunt o mulţime de activităţi distractive pe care le poţi face în casă şi în care îţi poţi angrena familia. Joacă de pildă remi pe tablă, cărţi de genul şeptică sau canastă, sau întinde tabla de Monopoly sau orice alt joc care se pretează la mai mulţi jucători. Este un prilej minunat pentru socializare, pentru întărirea relaţiilor de familie şi prietenie, care reprezintă o minunată oportunitate de combatere a stresului şi de petrecerea de timp de calitate împreună cu cei dragi.
  • Dacă jobul tău este unul stresant şi te solicită peste măsură, nu muncii precum o maşină, non-stop, ia din când în când o pauză binemeritată care nu îţi va afecta în productivitatea. Deconectează-te pentru un minut de la această activitate stresantă şi dezlipeşte-ţi ochii din displayul calculatorului sau a laptopului. În acest scurt timp, fă câteva exerciţii de destindere a muşchilor, priveşte în depărtare şi gândeşte-te la ceva frumos, numai de tine ştiut. Vei observa fără tăgadă că această pauză ţi-a încărcat bateriile şi timpul rămas se va scurge mult mai uşor şi fără să te solicite atât de mult.
  • Aplică tehnici de relaxare, dacă eşti adeptul acestora. Yoga te poate ajuta în acest sens prin tehnicile de respiraţie pe care le poţi deprinde la acest tip de curs, însă, dacă nu agreezi acest tip de tehnică poţi apela oricând la metode aflate la îndemâna oricărui om, cum ar fi muzica ambientală liniştitoare. Vei constata că această metodă simplă reduce aproape instantaneu starea de nervozitate, ritmul cardiac îşi intră în normal şi se instalează treptat o stare de bine care se reflectă asupra organismului prin eliberarea endorfinelor necesare.
  • Odihna este un factor important care contribuie la instalarea stresului sau dimpotrivă îl combate în mod eficient. Somnul este atuul organismului în lupta cu acest duşman nemilos, deci nu îl ignora în nici un chip. Încearcă să furi câteva ore de somn după amiază, dacă acest lucru este posibil şi dormi în fiecare noapte cel puţin 7 ore. Evită nopţile nedormite din varii motive şi în nici un caz nu le lega una după alta. Îţi privezi în acest fel organismul de odihna binemeritată şi repercursiunile nu vor întârzia să apară.
  • Nu te refugia în vicii, precum tutunul, băuturile alcoolice sau substanţele interzise. Efectul euforic al acestora trece cu rapiditate însă lasă în urmă sechele care agravează starea de sănătate generală a organismului. Poţi bea însă cafea, într-o doză rezonabilă, căci este lucru dovedit că în cantităţi mici cofeină este benefică organismului, mai ales în lupta antistres. Responsabilitatea şi raţiunea sunt factorii cu care poţi câştiga lupta împotriva stresului, deci nu ezita să le aplici în toate aspectele vieţii tale.

Concluzie

Indiscutabil, stresul este inamicul numărul 1 cu care ne confruntăm în aceste timpuri moderne. Fii atent la corpul tău, recepţionează mesajele pe care acesta ţi le transmite şi ia imediat măsurile necesare. Nu ezita să faci sport, să duci o viaţă sănătoasă şi să îţi angrenezi în această activitate şi familia. Aplică sfaturile de mai sus, împărtăşeşte-le celor apropiaţi şi scapă de stres. Cu siguranţă că vei reuşi!

Mai multe