Cum redai strălucirea părului ars de soare
Apa sărată de mare, clorul de la piscină şi expunerea la soare sunt cei mai mari duşmani ai podoabei tale capilare. De obicei, la sfârşitul verii, părul multor femei e uscat, tern, decolorat.
Cele mai afectate sunt femeile vopsite blond. „De obicei, părul vopsit este mai uscat, mai poros şi degradat faţă de cel natural. Cu atât mai mult în cazul blondelor, al căror fir a fost şi mai traumatizat, mai abuzat chimic. Din acest motiv, la contactul cu apa din piscină, care e plină de clor, părul blond capătă o nuanţă verzuie. Cu cât este mai poros şi mai degradat, cu atât se înverzeşte mai repede. Şi o singură intrare în piscină e suficientă. Regula nu se aplică în cazul blondelor naturale”, spune hair-stilistul Alin Smith. Nici brunetele sau roşcatele nu scapă nevătămate după o vară fierbinte. Soarele decolorează părul cu până la două nuanţe, apa din piscină şi cea de mare îl usucă mult şi îl deteriorează.
Hair-stiliştii susţin că primul lucru pe care e bine să-l faci este să-ţi tai vârfurile. Doar aşa se poate evita o degradare accentuată a părului. „Mai bine tundeţi 1 cm după o vară fierbinte decât un sfert din lungime la început de iarnă”, spune hairstilistul Cristi Pascu. Apoi, trebuie să ştii să te speli corect pe cap, să apelezi la şampoane potrivite, dar şi să apelezi la măşti naturale şi uleiuri hidratante cel puţin o dată pe săptămână.
Paşii corecţi atunci când te speli pe cap
- Chiar dacă e un lucru banal, nu toată lumea ştie să se spele corect. Potrivit hair-stilistului Antoaneta Stoican, mai întâi trebuie să-ţi înmoi părul în apă caldă, nu fierbinte. Apa caldă ajută la deschiderea cuticulei şi, astfel, substanţele active din şampon şi mască vor intra în firul de păr.
- Un păr vopsit are nevoie de un şampon şi un tratament pentru întreţinerea culorii, deoarece structura părului este modificată în urma vopsirii. Tot aşa, dacă ai un păr care a trecut prin mai multe procese chimice, orientează-te spre produse de reparare sau de hidratare. Ai putea să-ţi schimbi şi şamponul obişnuit cu unul care să conţină keratină, substanţă care stimulează regenerarea firului de păr, îl ajută să-şi revină la structura lui sănătoasă şi la rezistenţa anterioară sezonului estival.
- Şamponează-ţi părul de două ori, mai recomandă Antoaneta Stoican. Prima spălare este gândită să antreneze toate reziduurile, să-ţi degresezi părul, iar a doua şamponare este menită să cureţe în profunzime, motiv pentru care se formează şi mai repede spuma aerată, curată. Nu îţi clăti părul imediat, lasă spuma să acţioneze 1-2 minute.
- Masajul la nivelul scalpului în timpul şamponării ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, la oxigenarea musculaturii scalpului şi la diminuarea tensiunii nervoase. Mai mult, masajul capilar ajută la îndepărtarea eficientă a sebumului, reziduurilor şi favorizează creşterea părului. Acesta ar trebui făcut cu buricele degetelor sau cu podul palmelor, nu cu unghiile, pentru a evita posibilele leziuni.
- Masca sau tratamentul se aplică pe lungime şi pe vârfuri, niciodată pe rădăcini! Dacă vrei să-i potenţezi efectul, acoperă-ţi apoi părul cu un prosop cald. Căldura face cuticula să se deschidă şi ajută tratamentul să penetreze mai bine. Clăteşte apoi părul din abundenţă cu apă călduţă. La final, poţi folosi pe lungimi un jet de apă mai răcoroasă care să închidă cuticula şi să dea strălucire părului.
- După spălat, ar fi bine să-ţi laşi părul să se usuce natural, evitând folosirea plăcii, a uscătorului, sau a altor produse fierbinţi. Încearcă, în acelaşi timp, să reduci cantitatea de produse de styling (spray-uri, spume...).
Măşti cu produse din cămară
Pune-ţi pe păr de două ori pe săptămână câte o mască din ingrediente naturiste, care hrăneşte şi regenerează.
- Mască hrănitoare cu banană. Ai nevoie de trei linguri de iaurt, două de ulei de măsline, două de miere, o banană şi o jumătate de lingură de ulei de ricin. Se amestecă toate ingredientele şi se aplică pe părul umed. Acoperă-ţi capul cu un prosop, lasă să acţioneze o oră, apoi clăteşte.
- Amestec cu uleiuri. Unul dintre cele mai bune uleiuri pentru păr este cel de argan. Îl poţi folosi în diverse combinaţii, dar şi singur, aplicat pe lungimea firului de păr, după ce te-ai spălat pe cap. Un alt amestec ar putea fi cu ulei de măsline, ulei de ricin şi gălbenuş.
- Mască hidratantă cu iaurt şi ou. Se amestecă un albuş, bătut bine, cu 6 linguri de iaurt. Se aplică de la rădăcină şi se lasă 30 de minute să acţioneze, apoi se spală cu şampon.
- Bicarbonatul de sodiu, bun după înotul în piscină. Clorul din piscine usucă excesiv părul. De aceea, odată ajunsă acasă, spală-te pe cap. Dacă foloseşti şi bicarbonat de sodiu eşti câştigată, deoarece el previne decolorarea părului, absoarbe produsele chimice din apă şi îi reduce gradul de duritate. Se prepară o soluţie dintr-o lingură de bicarbonat la 250 ml de apă, care apoi se aplică pe scalp şi se masează cu mişcări circulare.