Cum rezolvaţi dilema vizitelor de Sărbători

17 decembrie 2017 17:05   Fapt divers
Ultima actualizare:

Dacă Revelionul se petrece cu prietenii, la un restaurant, la o cabană de munte sau chiar în străinătate, Crăciunul este o sărbătoare care reuneşte familia. Este perioada în care ne vizităm părinţii, bunicii, în care Moş Crăciun vine la copii „acasă”, lângă brad. Nu toţi cei care sunt parte dintr-o familie locuiesc împreună, astfel că, săptămâna viitoare, trebuie să decidă pe cine să viziteze, între cine să se împartă.

În afară de goana după cadouri, de curăţenia generală şi de orele nesfârşite petrecute în bucătărie, Sărbătorile mai aduc un motiv de stres pentru multe cupluri, căsătorite sau nu – unde să meargă de Crăciun? El ar vrea la părinţii lui, ea – la ai ei. Unul trebuie să cedeze. Apoi, părinţii care rămân nevizitaţi se pot supăra. Cum împaci pe toată lumea? Psihologul Mihaela Vintilă îţi dă câteva sfaturi obiective şi de bun simţ.

  • Dacă părinţii sunt din localităţi diferite, îndepărtate, şi nu aveţi când să ajungeţi în ambele părţi, psihologul vă îndeamnă să alegeţi corect. „Mergeţi la părinţii la care nu aţi mai fost demult, poate nici anul trecut. La cei mai în vârstă, mai bolnavi, mai neajutoraţi sau mai puţin avuţi, care se vor bucura de darurile voastre. Lăsaţi egoismul de-o parte şi încercaţi să judecaţi obiectiv, corect, unde e mai bine să mergeţi”.
  • Dacă părinţii amândurora locuiesc în acelaşi oraş, e simplu - mergeţi şi la unii, şi la alţii. Tuturor e frumos să le luaţi mici daruri, egale ca valoare, dar adaptate nevoilor şi gusturilor, pe care cu siguranţă le cunoşti. 
  • Puteţi stabili un fel de program, în care să alternaţi vizitele la părinţi: la unii mergeţi de Paşte, la alţii de Crăciun sau la unii într-un an, la alţii în anul următor. 
  • Dacă ai cedat şi ai mers la părinţii partenerului, nu sta îmbufnat, să strici tuturor buna dispoziţie.
  • Ar mai fi varianta ca, dacă timpul e scurt şi nimeni nu se supără, dacă nu aveţi copii, să mergeţi fiecare separat să vă vedeţi rudele. „Soluţia aceasta e potrivită mai ales cuplurilor necăsătorite, aflate la început de relaţie. Chiar dacă e puţin trist să nu petreci Crăciunul cu partenerul, consolaţi-vă cu ideea că o să vă revedeţi în scurt timp şi veţi fi împreună de Revelion”, spune Mihaela Vintilă. 
  • În ceea ce priveşte rudele şi prietenii apropiaţi, îi puteţi vizita (sau chema în vizită) într-una din serile săptămânii viitoare, înainte de Crăciun. 

Copilul, la mijloc între părinţii divorţaţi

Sunteţi divorţaţi, iar copilul stă la unul din voi? Acum, în perioada Sărbătorilor, e posibil să apară discuţii. Fiecare părinte va trage de copil ca să-l aibă alături în ziua de Crăciun. Psihologul vă sfătuieşte să lăsaţi de-o parte dorinţele voastre şi să puneţi interesul copilului mai presus de orice. „E posibil ca cel mic să vrea să stea tot cu părintele cu care stă de obicei. Celălalt părinte e bine să accepte şi să nu se încrânceneze să-l ia fără voia lui. Dacă e suficient de mărişor încât să decidă singur, lasă-l pe copil să aleagă unde vrea să fie de Crăciun.

În cazul în care copilul are mai puţin de 5 ani, decizia o iau părinţii. Se lasă egoismul şi resentimentele la o parte şi se judecă la rece, în avantajul copilului. Dacă tatăl îi poate oferi mai multe, îl poate duce la munte sau în locuri frumoase de distracţie, sacrifică-te de dragul lui. De asemenea, se mai poate sacrifica părintele care îl are mereu în grijă pentru a-l lăsa şi cu celălalt părinte”, spune psihologul Mihaela Vintilă. Părintele care l-a obţinut, nu trebuie să îl răsfeţe excesiv, să-i facă toate voile, să-l bombardeze cu daruri. Îi strică echilibrul, iar copilul poate înregistra tulburări de comportament când revine la celălalt părinte.

Mai multe