Cum să ai o factură mică la întreţinere în această iarnă

16 noiembrie 2015 23:24   Fapt divers
Ultima actualizare:

Noiembrie este luna în care RADET a dat drumul la căldură în calorifere, iar în decembrie sau în ianuarie, facturile la întreţinere vor fi mult mai mari. Asta, pentru că pe lângă apa rece, apa caldă şi gaze, vom plăti şi agentul termic. Ca să nu ne trezim cu o gaură în buget, ar trebui de pe acum să începem să facem economie. Iată la ce să fii atent!

Economiseşte apa caldă şi apa rece!

  • Nu lăsa apa să curgă în gol! Atunci când speli vasele, în timp ce le cureţi cu buretele folosind detergent, închide robinetul. Foloseşte apa doar la clătire.
  • Fă duş în loc de baie. Asta nu înseamnă să renunţi cu totul la momentele tale de relaxare. Există situaţii când, în timp ce faci baie, ţii robinetul deschis până se umple cada. Apoi, scoţi dopul ca să nu se reverse. Însă, uiţi să închizi şi apa caldă. Astfel, pe-o parte curge, pe altă parte se pierde. 
  • Dacă ai nevoie de o cantitate mică de apă caldă, o poţi încălzi pe cea rece la aragaz sau cuptorul cu microunde. 
  • Verifică cu atenţie să nu existe scurgeri de apă pe la ţevile din baie sau bucătărie. 
  • Factura la întreţinere poate creşte şi din cauza unor pierderi înregistrate în bloc, pierderi care se împart apoi pe fiecare apartament în parte. Asociaţia de proprietari trebuie să verifice instalaţiile şi să cheme un specialist care să remedieze eventualele stricăciuni sau probleme.

Foloseşte corect aragazul şi centrala termică!

În sezonul rece, pentru a face economie la căldură, unele persoane îşi încălzesc locuinţa folosind toate ochiurile aragazului, pe care le lasă deschise şi câte o zi întreagă. Nu mai spunem că există situaţii în care merg deopotrivă atât aragazul cât şi cuptorul. Nu e recomandat să foloseşti gazele naturale pentru a încălzi apartamentul. Foloseşte aragazul la capacitatea lui maximă doar când ai cu adevărat nevoie de el, adică doar când găteşti! Dacă ai centrală termică pe gaze, seteaz-o la minimum, peste zi, când nu stai acasă. Ca să plăteşti o factură la gaze cât mai mică, e recomandat să cumperi un termostat pe care să-l montezi la centrală. 

Atenţie la repartitoare!

  • Folosirea incorectă a repartitoarelor care contorizează agentul termic duce la cele mai mari pierderi de căldură înregistrate pe lună. Reglează temperatura din fiecare încăpere în funcţie de cât de mult stai acolo. În camerele în care îţi petreci foarte puţin timp setează termostatul repartitoarelor la minimum.
  • Dacă găteşti, iar în bucătărie sunt aburi şi se face foarte cald, nu are rost să stai cu robinetul repartitorului deschis. Oricum temperatura este ridicată din cauza cuptorului şi a aragazului puse în funcţiune. 
  • Ai calorifer în baie? Ţine uşa deschisă, iar căldura va circula înspre hol şi alte camere. În acest fel, poţi regla robinetul repartitoarelor din casă la un nivel mai mic. 
  • Montează termostate pe radiatoare. Este vorba despre robineţi cu senzor termostatic. Astfel, economiseşti până la 20% din factura pentru încălzire.
  • Specialiştii recomandă ca atunci când aeriseşti camerele să închizi repartitoarele, asta pentru că unele modele înregistrează temperatura din încăpere, în timp ce altele înregistrează temperatura caloriferului.
Mai multe