Cum să amenajezi un balcon mic

25 martie 2017 19:23   Fapt divers
Ultima actualizare:

Ce poate fi mai plăcut, primăvara sau în dimineţile răcoroase de vară, decât să-ţi bei cafeaua pe propriul balcon, înconjurată de flori?! Un vis prea frumos pentru a fi realitate, ar putea spune cei care trăiesc în blocuri comuniste cu apartamente micuţe şi balcoane folosite doar pentru depozitarea lucrurilor. Ei bine, află că orice spaţiu, oricât de mic, poate fi transformat într-o oază de verdeaţă şi linişte. Acum e timpul să începi amenajarea.

În balcon vrem să depozităm lucrurile din extra-sezon, pantofii care nu mai încap pe hol sau în dulapul din dormitor, borcanele cu dulceţuri şi murături de astă-iarnă, vrem să uscăm rufe... În acelaşi timp, ne-ar plăcea să fie un loc drăguţ unde să ne relaxăm, să grădinărim, să putem lua micul dejun sau o cină la lumina lumânărilor, să bem un frappe în după-amiezile toride de vară. Cum le putem avea pe toate într-un spaţiu mic?  Irina Amza, interior designer manager IKEA Băneasa, ne dezvăluie soluţiile: „Amenajarea balconului e mereu o provocare din cauza suprafeţei restrânse pe care o avem la dispoziţie şi a multiplelor nevoi legate de acest loc. Trebuie să găsim soluţii flexibile şi uşor de adaptat”, spune specialistul, începând să ne exemplifice:

În primul rând, fă puţină ordine şi aruncă tot ce nu este necesar. O lucrare de amenajare trebuie să înceapă, în primul rând, cu o curăţenie generală şi cu eliminarea lucrurilor inutile. Trebuie să gândeşti puţin în perspectivă şi să ai o viziune clară asupra destinaţiei balconului. Vrei să fie spaţiu de relaxare, mini-grădină, mixt între spaţiu cochet de depozitare şi spaţiu de relaxare etc. În funcţie de aceste lucruri vei putea alege mobilierul, decoraţiunile.

Valorifică spaţiul pe înălţime şi foloseşte-te de poliţe. Plasează în partea de sus, mai puţin accesibilă, cutii cu obiecte de care nu ai nevoie în fiecare zi. Dacă rafturile nu au uşiţe şi sunt descoperite, ascunde-le în spatele unor perdeluţe-paravan deschise la culoare.

Apelează la mobilier cu dublă funcţiune, uşor de adaptat, pliabil, cu uşi culisante.

Optează pentru corpuri de depozitare care să aibă atât poliţe pe care să pui plante şi obiecte decorative, cât şi spaţii închise cu uşi în spatele cărora vom depozita tot ce vrem să nu fie la vedere.

Pentru uscarea rufelor, poţi folosi un uscător care se pliază şi se poate fixa pe perete, atunci când nu e folosit.

Mobilierul clasic poate fi înlocuit cu diferite cutii din lemn pe care le poţi vopsi în culoarea preferată, cu spaliere sau grilaje de care poţi agăţa ghivece cu flori. 

Înlocuieşte scaunele cu perne de mari dimensiuni, cărora le poţi confecţiona huse din materiale uşor de întreţinut. Când nu le foloseşti, le poţi agăţa în cârlige, pe perete”, mai spune Irina Amza.

O bancă cu capac poate deveni şi un loc de depozitare, dar şi de stat, de luat masa. În cazul în care optezi pentru soluţia clasică: masă cu scaune, alege modele de mici dimensiuni care să se poată plia, pentru a nu ocupa spaţiu atunci când nu sunt folosite.

Foloseşte materiale naturale (in, iută, cânepă, bumbac, rattan, zambilă de apă) pentru un confort sporit şi un aspect cât mai apropiat de natură.

Nu uita rolul pe care îl are lumina în crearea unei atmosfere relaxante, te mai sfătuieşte designerul. Optează pentru corpuri de iluminat cu încărcare solară. Foloseşte cât mai multe, de diferite dimensiuni. Dacă preferi lumina caldă a lumânărilor, poţi să confecţionezi lampioane utilizând diferite borcane, sfoară, hârtie colorată şi decupaje, în funcţie de inspiraţia şi îndemânarea fiecăruia.

Mai multe