Cum să modernizezi casa de la țară pentru a te bucura din nou de ea

18 decembrie 2019 10:50   Fapt divers
Ultima actualizare:

Dacă ai o casă la țară primită ca moștenire și îți dorești să te muți acolo sau să o folosești pe post de casă de vacanță, vei fi nevoit să faci câteva schimbări pentru a o readuce la viață. Majoritatea caselor vechi nu au canalizare, sisteme de încălzire sau apă caldă, așa că vei avea de muncit nu doar la fațadă, ci mai ales la instalații și utilități. Iată câteva sugestii:

Racordează casa la gaz

În acele locuri în care racordarea la rețeaua de termoficare este posibilă, viața îți va deveni mult mai ușoară și te vei putea bucura de o casă încălzită cu ușurință, dacă montezi câte un radiator în fiecare cameră. Această procedură îți va pune probleme în ceea ce privește instalarea țevilor, a centralei și a radiatoarelor, așa că nu te apuca de finisaje înainte să pui toate instalațiile la punct înainte.

Consolidează sobele

Când nu este posibilă racordarea la gaz, va trebui să te ocupi de verificarea stării sobelor și să intervii acolo unde este nevoie de modificări și consolidări. Fii atent la fisuri, la plăcile crăpate de teracotă și la horn. Acesta trebuie curățat înainte să îl testezi și să verifici soba. Dacă aceasta are nevoie de lucrări pentru a putea fi folosită, va fi nevoie să apelezi la o persoană pricepută.

Izolează casa

După ce te ocupi de sistemele de încălzire, acestea trebuie susținute de o bună izolare și de montarea unor ferestre termopan de calitate. Termoizolarea exterioară se poate face cu ajutorul polistirenului sau a vatei bazaltice, dar și cu membrane precum sunt cele Gore-Tex. Polistirenul este cel mai folosit la nivel național, pentru că este varianta cea mai ieftină.

Schimbă acoperișul

Acoperișul vechi, cu țigle deteriorate sau cu bucăți lipsă nu este doar inestetic, dar și periculos. Cea mai accesibilă varianta o reprezinta țigla metalică. Aceasta poate fi aleasă în funcție de grosime și se instalează cu ușurință. Pentru o rezistență mai mare, poți opta pentru țigla ceramică, dar asigură-te că greutatea unui astfel de acoperiș poate fi susținută de pereții casei.

Alimentează casa cu apă

Dacă toaleta casei este localizată afară și nu beneficiază de alimentare cu apă curentă, va trebui să te ai în vedere nevoia de a construi o baie. Desființează o încăpere folosită pentru depozitare sau o zonă a coridorului mai lung pentru a face transformările de rigoare. Racordarea la rețeaua de alimentare cu apă se va face de către echipe speciale și va implica instalarea canalizării și a țevilor necesare în baia proaspăt construită. Indiferent de bugetul pe care îl ai, amenajarea unei băi în interiorul casei și asigurarea funcționalității acesteia sunt prioritare în procesul de modernizare.

Repară tencuiala

Tencuiala fisurată trebuie inspectată de o echipă de specialiști pentru a determina cauzele apariției acestora. Fisurile pot apărea și în urma unor probleme ale fundației. Schimbarea sau repararea tencuielii se realizează începând cu lovirea tencuielii vechi cu ajutorul unei mistrii. Suprafața rămasă trebuie curățată cu peria de sârmă, iar tencuiala poate fi inspectată ulterior pentru stabilirea cauzelor exacte ale fisurilor. Zonele care trebuie reparate se spală cu apă înainte de aplicarea mortarului. Acesta trebuie preparat cu același liant folosit pentru cel vechi, însă adăugarea cimentului va ajuta pentru obținerea unui material mai tare. Materialul se finisează și se întinde, astfel încât găurile și fisurile să fie estompate complet.

O casă de la țară poate fi locuită din nou dacă lucrările de modernizare și renovare sunt făcute cu interes și cu focus pe calitate. Indiferent dacă intenționezi să îți schimbi reședința sau să te refugiezi într-un loc liniștit și cu aer curat, investiția într-un asemenea proiect de amenajare îti va aduce satisfacții notabile.

Mai multe