Cum să tai ceapa fără să plângi: trucuri și sfaturi care funcționează
Multe femei urăsc senzația de usturime a ochilor pe care o au atunci când tăie ceapa. Cu toate acestea, există câteva soluții inteligente, pentru a nu mai plânge în timp ce gătiți.
Tăierea cepei este o sarcină dificilă, mai ales pentru că este inevitabil să nu îți lăcrimeze ochii timp de câteva minute bune. Există însă anumite invenții și modalități inedite care te ajută să scapi de acest discomfort, dar nu toate funcționează.
Iată câteva trucuri populare care te ajută să nu mai plângi în timp ce tai ceapa
Ochelarii pentru tăiat ceapă
Teoria sună în felul următor: în celulele cepei se găsește o substanță chimică pe bază de sulf, care irită ochii și nasul. Când tăiem ceapa, aceasta este eliberată și intră în contact cu apa produsă de glandele lacrimale și ne face să plângem. Deci, reacția normală este să îți acoperi ochii, pentru a evita iritarea lor. Ochelarii pentru tăiat ceapă promit să te scape de această problem, însă au câteva minusuri. Vin într-o mărime universală, deci îți pot fi prea largi sau prea mici, ceea îți poate crea un anumit disconfort, potrivit Daily Mail.
Pune ceapa la congelator
Dacă pui ceapă în congelator timp de 15 minute, înainte să o tai și să te apuci de gătit, celulele înghețate nu vor mai reacționa atât de repede. Această modalitate funcționează 100%. Vei observa că nu mai lăcrimezi și nu te mai ustură ochii. Pe lângă asta, ceapa nu mai are nici acel miros neplăcut.
Vaporii de apă ajută
Această modalitate constă în tăierea cepei lângă un nor de vapori, sau lângă apă fiartă. Potrivit acestui truc, nu ar mai trebui să te usture ochii deloc, însă de cele mai multe ori nu funcționează. Mai mult, vaporii de apă s-ar putea să îți creeze un disconfort și mai mare și să îți irite ochii foarte rău.
Controlează-ți respirația
Respiră pe gură, în timp ce scoți limba. Vaporii din ceapă reacționează în contact cu glandele lacrimogene din ochi, dar dacă scoți limba, aceștia se vor opri acolo. Ideea e să reduci senzația de usturime, dar nu funcționează 100%. Ci tpate acestea, merită să încerci, dacă nu se uită nimeni la tine.
Fluieră în timp ce gătești
Această teorie spune că dacăf luieri în timp ce tai ceapa, nu vei mai avea parte de disconfort. Fluierând, îndepărtezi aerul în afara feței tale, iar substanța iritantă este îndepărtată de ochii tăi. Cu toate acestea, nu funcționează absolut deloc, este doar un mit urban.
Ascute cuțitul
Dacă îți ascuți cuțitul, înseamnă că vei tăia mai bine și mai corect. Deci, ceapa va elibera mai puține substanțe iritante în aer. Cu toate acestea, dacă nu ești un bucătar profesionist, nu merită să încerci. Un cuțit extrem de ascuțit s-ar putea să te trimită direct la spital, deci mai bine plângi de usturime, decât să ajungi la urgențe.
Lămâile, cheia succesului?
Dacă storci o lămâie pe fundul de tocat pe care urmează să tai ceapa, acidul citric găsit în lămâie neutralizează enzimele iritante. Acest truc funcționează 100% și merită să-l încerci. În plus, durează doar câteva secunde să storci lămâia, iar rezultatul este evident.
Scoate rădăcinile cepei
Dacă scoți rădăcina cepei atunci când o tai, enzimele concentrate în ea nu vor fi eliberate în aer și nu vor intra în contact cu ochii tăi. Bucătarii profesioniști jură că această metodă dă roade, însă pentru cei mai puțini iscusiți nu funcționează.
Aprinde o lumănare
Teoria sună în felul următor: dacă aprinzi o lumânare și o pui pe masă, atunci când tai ceapa, substanța iritantă fa vi atrasă de flacără. Cu toate acestea, nu funcționează deloc, doar acoperă mirosul deranjant al cepei.