Cum să te pregătești pentru un atac terorist
Terorismul a devenit o problemă actuală în viața de zi cu zi și este important să știi ce să faci dacă ești pus, vreodată, într-o astfel de situație. După recentele atentate din Paris și Liban sau luarea de ostatici din Mali, riscul unui posibil atac terorist a crescut.
Indicațiile de mai jos, comunicate de către autoritățile Regatului Unit și citate de către CNN, te vor ajuta să acționezi corect într-o situație de urgență. Mai mult, dacă reușești să îți păstrezi calmul și să iei deciziile indicate, te-ai putea salva atât pe tine, dar și pe alții.
În ce situații este indicat să fugi
- Scapă dacă poți
- Dacă există o rută sigură, fugi, dacă nu, ascunde-te
- Dacă poți ajunge într-un loc păzit fără a te expune unui pericol prea mare, fă-o
- Insistă ca și alte persoane să te însoțească
- Abandonează-ți bunurile, pentru că te pot încetini
Cum te poți ascunde
- Dacă poți vedea atacatorul, este foarte probabil ca și el să te poată vedea pe tine
- Dacă auzi focuri de armă, adăpostește-te după pereți
- Nu face zgomot și setează-ți telefonul mobil pe modul silențios
- Nu sta în apropierea ușii
- Dacă ești în siguranță, încuie-te în încăperea în care te afli
- Totuși, încearcă să identifici căile de ieșire
Cum să comunici cu autoritățile
- Sună la Poliție și oferă-le autorităților următoarele informații:
- Localizarea: Unde sunt suspecții?
- Direcția: Unde i-ai văzut, ultima dată, pe suspecți?
- Descrierea: Descrie îmbrăcămintea, trăsăturile și arma folosită de atacator
- Oferă mai multe informații de genul: Câte victime există, ce tipuri de răni au suferit, informații despre clădirea în care s-a întâmplat totul, intrările și ieșirile acesteia, dacă atacatorul a luat ostatici
- În cele din urmă, dacă ai posibilitatea, oprește persoanele care vor să intre în clădire în timpul sau după finalul atacului terorist
- Când autoritățile ajung la fața locului, rămâi calm și cooperează cu ei, ține-ți mâinile la vedere și răspunde la toate întrebările pentru ca acestea să te poată distinge de atacator
Sfatul președintelui francez Francois Hollande
Teribilele atentate comise în Paris la 13 noiembrie au dus la pierderea a 130 de vieți. Președintele Francois Hollande și-a sfătuit cetățenii să rămână calmi, însă a instaurat o situație de urgență în țară, considerând că atacurile teroriste sunt, de fapt, acte de război. Acesta a încercat să îi încurajeze pe francezi să fie puternici în această perioadă de alertă: „Franța este puternică, și chiar dacă este rănită, întotdeauna se ridică, iar nimic nu o va putea răni, chiar dacă suntem cufundați în durere. Franța este robustă, este activă, Franța este vitează și va triumfa împotriva barbarismului; istoria ne amintește asta și ceea ce ne convinge este puterea pe care o putem aduna astăzi”.
Ce recomandă autoritățile americane
Procurorul general Loretta Lynch, din Statele Unite ale Americii, îi încurajează pe cetățeni să raporteze orice li se pare că nu este în regulă: „Dacă ai auzit ceva care nu ți s-a părut în regulă sau dacă ai citit ceva puțin ciudat pe internet, dacă vezi ceva care îți insuflă un sentiment rău, spune-le autorităților”. Aceasta susține că nu se întâmplă nimic în cazul unei alarme false. Totuși, dacă presimțirea cetățeanului respectiv este corectă, multe vieți ar putea fi salvate.
Lynch mai susține că ceea ce teroriștii vor să realizeze este să instaureze spaima. „Trebuie să spunem că nu vom permite ca acțiunile noastre să fie conduse de frică. Nu vom permite «comercianților» de violență să ne jefuiască de cele mai prețioase idealuri ale noastre. Ei vor ca noi să trăim în teamă, iar noi refuzăm”, a mai declarat aceasta.