Cum să-ți transformi casa într-un cămin elegant și primitor
Eleganța este subiectivă, la fel cum și frumusețea este. Cu toate acestea, există câteva principii de bază ale eleganței, care pot diferenția o casă de alta.
Locuința este o reflexie și o extensie a propriei persoane, a ceea ce ești și a ceea ce îți place, iar amenajarea acesteia nu este o activitate ușor de ignorat.
Deşi ar fi minunat să poţi schimba aspectul casei în fiecare sezon şi să ţii cont de culoarea anului, anunțată de Pantone Color Institute, este destul de dificil să poți reamenaja frecvent camerele. Pentru a reuși acest lucru, ai nevoie de bani, de timp și de o anumită înclinație pentru a face astfel de schimbări. Însă, poți avea o casă elegantă, fără prea mari investiții de bani și timp, dacă ții cont de câteva reguli de bază.
Alege stilul clasic
Alegerea culorii pentru pereți este, probabil, una dintre cele mai dificile decizii pe care o vei avea de luat când hotărăști să decorezi o cameră. Dacă urmărești să ai un spațiu elegant, sunt câteva nuanțe care adaugă instantaneu o strălucire aparte camerei. Ai de ales între două tipuri de culori: îndrăznețe și dramatice sau subtile și delicate. Stilul clasic este însă cea mai sigură opțiune pentru a obține eleganța pe care ți-o dorești fără să faci investiții prea mari.
Secretul unei case cu aspect elegant stă într-o paletă de culori neutră pentru articolele care sunt mai greu de schimbat, precum pardoselile, ușile, ferestrele și mobilierul.
Alege o culoare de bază și alte două-trei nuanțe complementare pentru o cameră. De pildă, poți alege uși interioare negre, care vor da un aer misterios locuinței, și apoi să folosești câteva obiecte de mobilier în aceeași nuanță pentru a crea o imagine omogenă.
Detaliile pot face diferența
Când vine vorba de amenajarea casei într-un stil elegant, detaliile pot face diferența. O cameră poate căpăta personalitate în funcție de elementele de decor alese. Fie că îți dorești un perete din cărămidă pe care să agăți opere de artă inedite, fie că vrei lustre personalizate, realizate din sticle de whisky sau care să imite candelabrele din marile conace, sau vrei termoseminee în locul clasicelor calorifere, toate aceste elemente de decor aduc rafinament și eleganță într-o încăpere. Important atunci când alegi elementele de decor este ca acestea să se potrivească arhitecturii generale a locuinței, pentru că altfel camerele ar putea deveni spații prea încărcate.
Lumina este esențială
Dacă vrei cu adevărat să ai o locuință elegantă care să se remarce prin bun-gust și creativitate, este important să te îndepărtezi de obiectele de mobilier și accesoriile standard. Iar acest lucru este valabil inclusiv când alegi sistemul de iluminat. Deși este important să alegi variantele smart ale sistemului de iluminat, este necesar ca acestea să fie plăcute privirii. Drept urmare, luminează fiecare încăpere într-un stil propriu și comandă lămpi, veioze, lampadare, lustre și aplice speciale. Cu toate că aceste obiecte, realizate la comandă de designeri, pot fi mai costisitoare, ele vor aduce un plus de eleganță căminului tău.
Însă, dacă nu vrei să investești foarte mulți bani în iluminatul locuinței, poți alege să îți creezi singur obiectele de care ai nevoie din lucruri de prin casă pe care nu le mai folosești. Veioze din pahare de vin sau din butuci, abajururi din hârtie apretată sau lămpi din cutii de conserve - iată câteva exemple de obiecte de iluminat personalizate.
Alegerea corectă a vopselei, achiziționarea obiectelor de mobilier de calitate și accesorizarea camerelor cu elemente de design plăcute sunt doar câteva dintre opțiunile la îndemână pentru amenajarea unei locuințe elegante.