Cum trebuie să arate canapeaua ideală
Indiferent cât de mare sau de mică ar fi locuinţa ta, câte camere ai avea, o canapea nu are cum să lipsească din peisaj. Este utilă, confortabilă şi, aleasă corespunzător, poate fi pata de culoare a camerei. Nu o cumperi la ordinea zilei, prin urmare, atunci când investeşti într-un astfel de obiect de mobilier, e bine să acorzi atenţie mai multor detalii.
Confortul. Sunt zeci, sute de modele de canapele pe piaţă. Mai mari sau mai mici, din materiale şi culori variate, extensibile sau nu, cu sistem de depozitare, pernuţe, extensii. Cum o alegi pe cea potrivită? "Prin definiţie, o canapea trebuie să fie confortabilă şi utilă pentru întreaga familie. Pe ea ne petrecem o bună parte din timp, privind la televizor, citind o carte, relaxându-ne, primindu-ne prietenii sau chiar dormind. Nivelul de confort reprezintă, aşadar, unul dintre criteriile esenţiale după care se aleg canapelele”, aflăm de la specialiştii Elvila. Ce înseamnă confort depinde de fiecare. Trebuie doar să probaţi, să testaţi.
Utilitatea. Dacă ai doar două camere, e bine ca în living să ai o canapea extensibilă, care se poate transforma în pat, la nevoie, dacă vin musafiri care stau peste noapte. Dacă vrei doar o canapea pentru relaxare în faţa televizorului, optează pentru una în linii clasice, cu puf de gâscă sau fibră siliconizată. De asemenea, nu ar strica să aibă spaţiu de depozitare, adică o ladă spaţioasă în care să-ţi ţii pături, pilote, perne. "O opţiune adesea aleasă de români o reprezintă colţarele, care sunt extensibile, confortabile, dar şi spaţioase”, mai spun experţii în mobilier.
Armonia cu întregul decor al casei. Designerii recomandă alegerea unei canapele în culori complementare sau contrastante în raport cu celelalte piese de mobilier. Modelul trebuie gândit în stilul şi cromatica mobilierului, pentru ca întregul ansamblu să capete echilibru. În general se caută designul minimalist. Sunt apreciate accesorizările, precum spătarul reglabil, rabatabil, şezutul extensibil, dar şi cele cu spătar mai înalt, şezutul moale şi mânere laterale. În ceea ce priveşte culorile, astăzi sunt la modă cele deschise, de bej, ivory sau chiar alb, care se potrivesc decorurilor elegante. Ele trebuie alese astfel încât să vină în contrast cu pereţii, aceştia putând fi în nuanţe-accent mai închise. Tendinţele înclină către liniile curbe şi forme organice pentru elementele din piele, ale căror cusături sunt fie foarte discrete, lăsând impresia unui obiect dintr-o singură bucată, fie accentuate, în vederea creării unor desene interesante.
Materialul. Şi el e important atât din punct de vedere al confortului, cât şi al întreţinerii şi al rezistenţei în timp. Dacă preferi materialele textile, alege o canapea cu husă detaşabilă, care se poate spăla. Există canapele care oferă huse în culori variate, astfel că, atunci când simţi nevoia de o schimbare de decor, schimbi husa canapelei.
O canapea cu husă detaşabilă e recomandată celor care au copii mici sau animale de companie, care petrec mult timp pe canapea, iar una în tonuri deschise s-ar murdări uşor. Pentru un stil de amenajare modern, sunt recomandate canapelele tapiţate cu piele naturală sau cu piele ecologică. Ele sunt mai sensibile pe timpul verii, căci poţi transpira dacă te aşezi pe ele în pantaloni scurţi.