De când încep să se planteze bulbii de ghiocei. Iată ce semnificație specială are numele acestor flori

2 martie 2023 10:13   Fapt divers

Ghioceii sunt primele flori ale primăverii, adesea înflorind atunci când încă mai este zăpadă. Acești bulbi rezistenti, plantați în toamnă, sunt ușor de cultivat și în timp se vor înmulți pentru a oferi un covor de flori frumoase în fiecare an.

Numele latin al ghiocelului este Galanthus, ceea ce înseamnă floare albă ca laptele. De la distanță, toți ghioceii arată aproape la fel. Dar, la o inspecție mai atentă, veți constata că există variații subtile în dimensiunea, forma și marcajele florii. Cele mai frecvente specii sunt Galanthus nivalis și Galanthus Ikarieae, dar există sute de soiuri. Introducerea de noi soiuri este alimentată de o comunitate internațională activă de pasionați de ghiocei, care se autodenumesc „galantofili”.

Fiecare bulb de ghiocel produce două sau trei frunze lungi și înguste și o tulpină, acoperită cu o floare albă ca zăpada. Florile au trei petale exterioare mari (sepalele) și trei petale interioare mult mai mici care se suprapun pentru a forma un tub ce este de obicei împodobit cu „semne” de culoare verde-lime. Florile atârnă de tulpini arcuite, subțiri, care le permit să se balanseze încoace și încolo chiar și la cea mai ușoară adiere de vânt. În zilele însorite, petalele exterioare se ridică și fac ca florile să pară gata de decolare.

Cel mai bun moment în care se plantează bulbii de ghiocei

Cel mai bun moment în care bulbii de ghiocei pot fi plantați este toamna (ca bulbi) sau primăvara (planta întreagă). Bulbii de ghiocei sunt mici și ar trebui să fie plantați la 2 până la 3 cm adâncime și la 3 până la 4 cm distanță unul de celălalt. Pentru cele mai bune rezultate, cumpărați bulbi pe care să îi plantați imediat după sosire, astfel încât să nu se usuce.

Ghioceii cresc cel mai bine în climatele reci. Se bucură de soare, dar și de o umbră ușoară și de un sol bogat și bine drenat. Sunt mici și au doar 4 până la 6 cm înălțime, așa că plantarea lor în grupuri asigură un impact mai mare. Ghioceii pot fi cultivați sub copaci și arbuști de foioase, în fața păturilor de flori, în păduri, de-a lungul malurilor unui pârâu, dar și în grădini sau jardiniere. Pentru flori extra timpurii, plantați bulbii pe o pantă însorită, orientată spre sud.

Bulbii de flori de ghiocei sunt latenți până la sfârșitul primăverii și se vor odihni sub pământ până anul viitor. Vara, trebuie să fii atent, deoarece s-ar putea să crezi în mod eronat că pământul gol înseamnă că nu este plantat nimic acolo și să-ți dezgropi accidental ghioceii în timp ce plantezi altceva, dăunând bulbilor și tulburându-le odihna. Pentru a evita orice perturbare accidentală, poți încerca să plantezi ferigi sau hosta lângă ghiocei, la sfârșitul primăverii. Creșterea acestor plante va ascunde spațiile goale de deasupra bulbilor de ghiocei latenți.

Cum se îngrijesc ghioceii

La fel ca alți bulbi înfloriți de primăvară, ghioceii își folosesc frunzișul pentru a genera energie pentru florile de anul viitor. Rezistați tentației de a tăia frunzele sau de a le tunde cât timp sunt încă verzi. În câteva săptămâni, frunzele se vor îngălbeni și se vor ofili de la sine.

Atunci când ghioceii cresc într-o locație care li se potrivește, se vor înmulți și în cele din urmă pot acoperi suprafețe mari. Nu îi deranjează să fie aglomerați. Dacă doriți să mutați niște bulbi într-o zonă nouă sau să-i împărțiți cu prietenii, faceți asta la începutul primăverii, imediat după înflorire și înainte ca frunzișul să îngălbenească. Trebuie manipulați cu grijă, astfel încât frunzișul să rămână atașat de bulbi. Apoi, îi introduceți înapoi în pământ cât mai repede posibil.

În cât timp ajung la maturitate ghioceii

Primele înfloriri ale noilor bulbi poate dura între 1-3 ani, când aceștia ajung la maturitate.
S-ar putea să descoperiți că este nevoie de câțiva ani pentru a forma pâlcuri mari de ghiocei, dar odată ce bulbii s-au naturalizat, veți avea flori în fiecare primăvară.

Mai multe