De ce bărbaţii căsătoriţi trăiesc mai mult decât ceilalţi?

27 noiembrie 2016 22:30   Fapt divers
Ultima actualizare:

Este căsătoria folositoare bărbaţilor? Din punctul de vedere al speranţei de viaţă, răspunsul este afirmativ. Bărbaţii căsătoriţi trăiesc cu opt ani mai mult decât bărbaţii celibatari conform unui studiu citat în cartea “150 de experienţe pentru cunoaşterea sexului opus”(Serge Ciccotti).

Reciproca este însă adevărată? Căsătoria are acelaşi efect şi în cazul femeilor? Şi aici răspunsul este afirmativ: femeile căsătorite trăiesc cu aproximativ trei ani mai mult decât cele celibatare. Există aşadar o diferenţă între bărbaţi şi femei în această privinţă: opt ani versus trei ani. S-ar putea găsi mai multe explicaţii: putem crede că mariajul este benefic deoarece acţionează ca o pavază în faţa comportamentelor excesive sau a riscurilor( alcoolism grav, conducere periculoasă a autoturismelor). S-a remarcat de altfel că nivelul de testosteron scade nu doar atunci când ai copii, ci şi atunci când te căsătoreşti. Într-adevăr, celibatarii au un nivel de testosteron superior celui al bărbaţilor căsătoriţi!

Situaţia familială şi responsabilităţile paterne pot influenţa serios nivelul testosteronului şi al altor hormoni la bărbaţi. Se ştie că testosteronul este principalul hormon masculin, că joacă un rol important în dorinţa sexuală a bărbatului, dar şi în agresivitatea acestuia. Acest lucru poate explica o asumare a unor riscuri mai mari de către celibatari în raport cu bărbaţii căsătoriţi.

Faptul de a fi căsătoriţi îi obligă totodată pe cei doi parteneri să ajungă la o armonie în modul lor de a funcţiona, în urma unor compromisuri, a unor reguli şi ritmuri, ca cele care privesc de pildă alimentaţia( cantitatea hranei, calitate  şi echilibru, ritm). Pe de altă parte, ştim de asemenea că iubirea reciprocă, posibilitatea de a găsi un sprijin în momentele dificile şi interesul acordat celuilalt înfluenţează calitatea existenţei şi, în consecinţă, speranţa de viaţă.

Mai multe