De ce e vara cel mai bun moment pentru a vă zugrăvi locuința
Dacă vreți să dați un aer nou și proaspăt pereților casei voastre, acum, vara, e cel mai bun moment să zugrăviți. Se va usca rapid și aveți posibilitatea să aerisiți ușor. Totuși, alegeți cu mare atenție vopselele, în special pentru camerele de copii. Unele pot fi toxice pentru organism.
Ne plângem de poluarea de la exterior și ne retragem cât putem de mult în siguranța propriei locuințe, fără să știm că tocmai aici respirăm cel mai toxic aer. De ce? Din cauza produselor de curățenie pe care le folosim frecvent, a mucegaiurilor, a vopselelor care ne acoperă mobilierul și pereții. Situația este recunoscută de specialiști, care trag un semnal de alarmă în special pentru familiile cu copii.
Statisticile arată că majoritatea oamenilor petrec mai mult de 85% din timp în interior. Probabil că acum, în pandemie, când mulți lucrează de acasă, procentul este și mai ridicat. Într-adevăr, în propriile locuințe suntem feriți de coronavirus, dar nu și de poluare. Potrivit unui studiu citat de Agenția SUA pentru Protecția Mediului, nivelul de poluanți din interior poate fi de până la 5 ori mai ridicat față de cel de afară.
Alergicii și copiii, cei mai sensibili la miros
Au fost indentificate peste 8.000 de posibile surse de poluare a aerului din interior, cele mai frecvente fiind materialele de construcții și de finisaj (vopsele, parchet laminat, mochetă, tâmplărie cu profile PVC etc.), mobilierul MDF, produsele de curățenie. Poluanții din casele noastre pot fi chimici (amoniac, plumb, mercur, compuși organici volatili) sau biologici (mucegaiul). Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului susține prin cercetări elaborate că printre poluanții chimici obișnuiți sunt unii încadrați în clasa substanțelor cancerigene. „Da, vopselele pot fi o sursă de poluanți și, în funcție de concentrație și de timpul cât suntem expuși la aceștia, pot provoca probleme de sănătate. De exemplu rinite alergice, lăcrimarea ochilor, strănut, usturime în gât. Mai vulnerabili sunt copiii, femeile însărcinate, vârstnicii sau persoanele care suferă de alergii, de astm”, atrage atenția Daniel Guzu, fondatorul Duraziv.
Din grijă pentru oameni, compania de care se ocupă a dezvoltat o vopsea lavabilă fără miros, ce nu degajă vapori toxici. Testele au arătat că mirosul ei este zero la numai două ore de la aplicare, asta însemnând că locatarii se pot muta în cameră în aceeași zi în care au zugrăvit. Astfel, este ideală pentru renovări rapide, chiar și în anotimul rece, când nu se poate aerisi camera.
Sfaturile pe care vi le dă specialistul în vopsele este în primul rând să alegeți produse cât mai prietenoase cu mediul, cu un nivel de COV cât mai redus. Apoi, să zugrăviți acum, vara, când e cald afară și puteți sta cu ferestrele deschise. Vopseaua se va usca repede și mirosul va dispărea instant. De asemenea, pentru camerele copiilor alegeți formule cu zero COV, zero amoniac, zero carcinogeni.
Atenție și la mobila din camera copilului!
În afară de vopseaua non-toxică pentru pereți, sunt și alte lucruri importante, ce țin de siguranță și sănătate, pe care părinții trebuie să le ia în calcul. În cazul bebelușilor, primul lucru la care trebuie să vă gândiți este igiena. Alegeți mobilier din materiale naturale, non-toxice, antibacteriene, tratate special. Sunt necesare un pătuț cu sisteme de siguranță, saltea stabilă termic, antibacteriană. Când copilul începe să meargă, trebuie să puneți accent pe siguranță. Colțurile mobilei sunt primele care trebuie camuflate. E de preferat ca măcar mobila din camera copilului să aibă toate marginile rotunjite. Pentru restul locuinței, există produse din cauciuc, sub forma unor mânuțe, care se pot lipi foarte ușor la colțurile obiectelor de mobilier. Pardoseala e bine să fie dintr-un material lavabil, cum ar fi un parchet lăcuit, acoperită cu un covor pluşat în culori neutre. Iar asta pentru că, cel puţin când e mic, pardoseala este locul de joacă şi pe care merge de-a buşilea. Atenție mare la soluțiile cu care spălați pe jos. Ca și în cazul vopselurilor de pe perete, ele trebuie să fie non-toxice, naturale.