De ce Luna ne dă peste cap somnul? Dormim mai puţin şi mai prost

15 decembrie 2019 9:28   Fapt divers
Ultima actualizare:

De-a lungul timpului, Luna a fost acuzată de creșterea valului de crime, de crize de nebunie, isterie sau depresie și de o explozie de nașteri. O echipă de cercetători de la Universitatea din Basel, Elveția, a studiat somnul a 33 de voluntari într-o noapte cu Lună plină (n.r. cum a fost cea din data de 12 decembrie) și a descoperit că au adormit cu 5 minute mai târziu ca de obicei, au dormit cu 20 de minute mai puțin și au avut cu 30% mai puțin somn profund ca de obicei.

Însă în mod bizar, aceste dezechilibre nu au fost cauzate de lumina puternică a satelitului natural al Terrei, pentru că laboratorul unde au dormit subiecții nu avea ferestre. Profesorul Christian Cajochen a declarat pentru BBC că ”Luna influențează în mod direct ritmul circadian, metabolismul și viața oamenilor fără ca aceștia să fie expuși în mod direct la lumina ei și fără ca aceștia să fie conștienți în ce fază este aceasta”.

Specialistul britanic Neil Stanley a ținut să menționeze că ”insomnia de Lună plină” nu este un fenomen ce poate fi contracarat medicamentos, cu ajutorul ochelarilor de somn sau cu alte mijloace băbești”.

Superstițiile asociate de Luna plină au fost generate de aceste reacții bizare ale organismului uman în această perioadă. De exemplu, efectele zilei de 12 decembrie când satelitul natural al Pământului a fost luminat 100% încep să se estompeze abia în a doua parte a zilei de duminică, când mulți dintre noi vom avea parte de un somn odihnitor. 

Mai multe