Deliciul de 25 de lei care face furori la Târgul de Crăciun din Timișoara. A fost preferatul împăratului Josef I
Crăciunul la Timișoara aduce anul acesta mai mult decât lumini și decorațiuni: aromele sărbătorilor cuceresc orașul. Proiectul „Bucătăria de Crăciun” le permite vizitatorilor să descopere preparate tradiționale și internaționale, transformând iarna într-o experiență culinară completă.
La Timișoara, sărbătorile de Crăciun se simt anul acesta nu doar prin luminițe și decorațiuni, ci și prin aromele care umplu orașul. Pentru prima dată, Timișoara a inaugurat „Bucătăria de Crăciun”, un proiect inedit care transformă iarna într-un adevărat traseu culinar. Astfel, gusturile tradiționale și rețetele internaționale nu mai rămân doar în căsuțele târgului, ci ajung și în zeci de restaurante din oraș, care au pregătit meniuri speciale, inspirate atât din tradițiile locale, cât și din bucătării europene de Crăciun.
Aromele sărbătorilor, de la tradițional la surprinzător
Fiecare căsuță din târg are o etichetă roșie cu cod QR. Scanându-l, vizitatorii pot descoperi ce se gătește în târg, dar și în restaurantele participante, astfel încât experiența culinară să fie completă. Bucătarii și barmanii au creat rețete speciale, inspirate de magia târgului, iar localurile din cartierele istorice s-au alăturat proiectului cu preparate ce combină tradiția cu inovația.
„Avem de la deserturi tradiţionale de Crăciun, până la churros mexican sau preparate din bucătăria italiană", a declarat Dan Jakabházi – Organizaţia de Management a Destinaţiei Timişoara, potrivit observator.ro.
Vedeta culinară a acestui sezon este clătita vieneză, făcută doar iarna, cu stafide aurii, gem de prune și zahăr pudră, servită în bucăți rupte și ușor rumenite.
„Este o clătită specific austriacă. Kaiser înseamnă împărat, schmarrn înseamnă firmituri. A fost desertul preferat al împăratului Josef I al Austriei”, a explicat Simona Sicoe, proprietara clătităriei.
Dar „Bucătăria de Crăciun” nu se rezumă doar la deserturi tradiționale. Localurile participante au pregătit combinații inedite: tarte cu portocală, anason stelat, ciocolată sau lămâie cu bezea elvețiană, vin fiert infuzat cu cireșe amare, dar și cheesecake-uri cu jeleu de clementine, pere poșate și ghimbir sau cu multe mirodenii.
Și meniul de băuturi a fost adaptat sezonului, oferind vizitatorilor experiențe gustative care completează magia sărbătorilor. Pentru Timișoara, este prima ediție în care bucătarii orașului devin parte integrantă din Târgul de Crăciun, transformând sărbătorile într-un eveniment complet, care poate fi savurat atât cu ochii, cât și cu papilele gustative.