Discuţiile în contradictoriu pot fi benefice pentru cuplu

24 decembrie 2018 12:40   Fapt divers
Ultima actualizare:

Oricât ne dorim să nu fie aşa, o relaţie implică şi discuţii în contradictoriu, pentru simplu fapt că sunt doi oameni diferiţi, fiecare cu experienţele lui, cu educaţia lui. Până se armonizează cuplul, până se cunosc cei doi, aceste situaţii inconfortabile sunt normale.

Însă sunt persoane care evită cât pot de mult astfel de discuţii, crezând că acestea vor duce la despărţire. De fapt, depinde de perspectivă, de tonul cum spui ce ai de zis, de intenţie, de vulnerabilitate. Un conflict poate să apropie doi oameni sau să îi îndepărteze.

Dacă sentimentele nu sunt exprimate, acestea se adună şi vor izbucni când nici nu te aştepţi. Atunci când comunicarea lipseşte, nu ştii ce simte celălalt. Nu eşti pe aceeaşi frecvenţă cu el, apare doar efectul trăirilor ţinute sub presiune şi unul sau amândoi se distanţează.

Pentru a nu se ajunge într-o situaţie încordată, tot ce trebuie să faci este să te deschizi şi să spui ce te doare, ce nu este în regulă, ce simţi, care sunt fricile tale. Ai încredere în partenerul tău că te va asculta şi te va înţelege. Lasă-te descoperită şi vulnerabilă.

Atitudinea într-o relaţie este o alegere. Deşi ai simţit că nu mai eşti pe aceeaşi frecvenţă cu partenerul, asta nu înseamnă că totul s-a terminat, ci că poţi să-ţi reconsideri decizia de a comunica cu adevărat, din suflet.

Reţine că, pentru ca o relaţie să funcţioneze, conflictul este necesar. Îl poţi privi ca pe o descărcare de emoţii, îi afli nevoile, dorinţele celuilalt şi te poate apropia şi mai mult de partener. Relaţia ta este cu atât mai frumoasă cu cât vă înţelegeţi mai bine unul pe celălalt.

Aşadar, o relaţie în care cei doi pretind că sunt mereu fericiţi şi nu-şi exprimă trăirile, nemulţumirile sau fricile este o relaţie cu un final nefericit, pentru că nu există comunicare, sinceritate şi deschidere.

Mai multe