Dorinţă sexuală diminuată. De ce apare şi cum putem preveni această tulburare

3 mai 2021 2:39   Fapt divers
Ultima actualizare:
Content image

Libidoul diminuat este o tulburare sexuală frecventă şi se referă la un nivel scăzut al dorinţei intime. O persoană cu această tulburare nu va iniţia şi nici nu va răspunde adecvat la dorinţa de a face sex a partenerului. Deseori apare când unul dintre parteneri nu se simte suficient de apropiat de celălalt.

Problemele de comunicare, lipsa afecţiunii, lupta pentru putere şi conflictele, şi nu a fi suficient de mult timp împreună sunt cei mai frecvenţi factori. Un libido scăzut pot să aibă şi persoanele care au primit o educaţie sexuală foarte strictă în copilărie sau care au avut parte de  experienţe sexuale traumatizante.

Bolile şi unele medicamente pot contribui la această tulburare, în special dacă determină oboseală, durere sau stare generală proastă. Uneori pot fi implicate şi nivele scăzute ale anumitor hormoni. Condiţii psihologice cu ar fi depresia sau stresul excesiv pot duce la scăderea interesului sexual. Cei mai trecuţi cu vederea factori includ insomnia sau lipsa somnului, care determină apariţia oboselii. Apetitul sexual diminuat poate fi asociat şi cu alte tulburări sexuale şi uneori poate fi cauzat de acestea.

De exemplu, o femeie care nu poate avea orgasm sau are dureri în timpul contactului intim, sau un bărbat care are probleme de erecţie sau suferă de ejaculare prematură îşi poate pierde interesul pentru activitatea intimă deoarece ei o asociază cu eşecul sau nu se simt bine în aceste situaţii. Persoanele care au fost victime ale unui abuz sexual în copilărie sau a unui viol, şi cele în a căror căsnicie lipseşte intimitatea emoţională, sunt în mod special expuşi riscului de a avea apetit sexual scăzut.

Rezervaţi-vă timp pentru intimitatea nonsexuală. Cuplurile care îşi fac timp în fiecare săptămână pentru a sta de vorbă sau a ieşi în oraş singur, fără copii vor avea o relaţie mult mai apropiată şi este mai probabil să-şi menţină interesul sexual. De asemenea, cuplurile ar trebui să separe sexul şi afecţiunea, astfel încât să nu le mai fie teamă că manifestarea afecţiunii va fi văzută ca o invitaţie la sex. Citirea unor cărţi sau vizionarea unor filme romantice poate încuraja dorinţa sexuală.

Mai multe