Elefantul de Sri Lanka, pe cale de dispariție! Oamenii le distrug habitatul
Elefanții de Sri Lanka se află în pericol de extincție. Cândva au fost răspândiți pe întreaga insulă sudică a Indiei, dar de ceva vreme sunt împinși în zone din ce în ce mai restrânse din cauza despăduririlor care le perturbă vechile rute de migrație.
Primul pericol pentru elefanții din Sri Lanka îl reprezintă pierderea habitatului ca urmare a despăduririlor. Întinderile mari de păduri de care ei au nevoie sunt fragmentate din ce în ce mai mult prin defrișare pentru a face loc așezărilor umane și a permite extinderea agriculturii, conform organizației World Wildlife Fund (WWF), citată de Agerpes. Populația elefanților din Sri Lanka, cei mai mari și cei mai închiși la culoare, a scăzut îngrijorător de la începutul secolului al XX-lea, cu peste 65%. În India, uciderea unui astfel de elefant este pedepsită cu moartea. Locuitorii sunt conștienți de importanța pe care o are rasa aceasta de elefant pentru țara lor.
Masivitatea animalului atrage turiștii care sunt dornici să viziteze parcurile naturale pentru a putea observa elefanții în libertate, având posibilitatea de a se menifesta în concordanță cu natura lor. Mai mult decât atât, elefanții au și o utilitate practică. Ei sunt folosiți în cadrul operațiunilor de exploatare, trăgând buștenii tăiați. Cel mai important rol îl joacă în cadrul evenimentelor religioase, în cadrul cărora sunt venerați.
Elefanții de Sri Lanka se deosebesc de ceilalți prin faptul că sunt mult mai masivi, putând ajunge la o greutate de cinci tone și la o înălțime de peste 3 metri. În general circulă în turmă de 12-20 exemplare care este condusă de cea mai în vârstă dintre femele. Numărul elefanților din Sri Lanka este estimat a fi în prezent între 2.500-4.000 de exemplare.