Elevii chinezi, controlaţi la sânge să nu copieze
Pentru prima oară, anul acesta, elevii care vor fi prinşi copiind la bacalaureat (n.r. gaokao, în limba chineză) vor fi pedepsiţi cu 7 ani de închisoare. Această lege, care cataloghează înşelăciunea la examenul de încheiere a liceului drept crimă, a fost votată toamna trecută.
În consecinţă, s-au luat măsuri cu totul excepţionale pentru prevenirea fraudelor. Elevii sunt controlaţi corporal de fiţuici, li se verifică amprentele şi trăsăturile faciale cu detectoare performante.
De asemenea, sunt verificaţi să nu posede microfoane sau alte mijloace tehnice prin care să li se transmită rezolvarea subiectelor. Se folosesc aparaturi speciale pentru detectarea eventualelor transmisii prin mijloace electronice. Se interzic sutienele cu armături metalice care ar putea sluji drept dispozitive de recepţie. Şi chiar se folosesc drone pentru a filma din toate unghiurile ce se întâmplă în clase. 768 de poliţişti supraveghează la sânge cele 96 de centre de examen. În China nu se glumeşte cu bacalaureatul.
În funcţie de rezultatele obţinute, cei 9,4 milioane de absolvenţi îşi pot alege facultăţile pe care le urmează. O notă mare deschide poarta spre universităţi prestigioase care asigură slujbe bune. Notele mici distrug cariera şi aduc ruşine părinţilor. De aceea, a apărut o adevărată industrie a mijloacelor de a copia pentru rezultate bune. Părinţii sunt dispuşi să dea bani grei unor firme specializate în tehnică pentru a transmite odraslelor soluţiile în secret. Ba chiar s-a încercat mereu coruperea profesorilor pentru a le ajuta progeniturile.