Este bine ca partenerii de cuplu să petreacă o parte din vacanţă separat? Iată ce spun psihologii

9 iulie 2021 16:23   Fapt divers
Ultima actualizare:

Toate cuplurile au specificul propriu, aşa că ceea ce poate funcţiona pentru unii, poate fi dezastruos pentru altii. Însă psihologii ne asigură că a pleca separat în vacanţă poate avea un efect benefic asupra unei relatii. Important este ca cei doi parteneri de viaţă să fie pe deplin de acord cu acestă decizie.

În articolul de mai jos, Daniela Dumitrescu, psiholog clinician şi psihoterapeut, ne spune care sunt avantajele unei minivacanţe separate

"Este din ce în ce mai des întalnită situaţia în care partenerii aleg să petreacă o parte din concediu separat. Este adevărat că este un trend care în Romania abia patrunde, dar care în alte ţări este deja împământenit. Se pare ca în Statele Unite, mai bine de 50% dintre cupluri aleg să petreacă măcar o parte din vacanţă separat.

Cum este posibil? Explicatia este destul de simplă si doveste mai degraba o maturitate a partenerilor, decat o situatie de risc pentru cuplu. Se intampla ca destul de rar partenerii sa aiba preferinte identice privind petrecerea timpului liber, a vacantei si, chiar daca ar fi, pot sa se diferentieze la nivelul detaliilor sau al momentului. Spre exemplu, sa spunem ca le place marea amandorura, dar este posibil ca unul sa prefere plajele pustii, iar celalalt agitatia de club! Sau, chiar daca amandoi sunt innebuniti dupa locatii exotice, e posibil ca unul dintre ei sa-si doreasca, ca de data asta, sa mearga la munte! Astfel ca, locul de vacanta este adesea un compromis, unul dintre parteneri cedând in favoarea celuilalt, de dragul lui, desigur. Daca cuplul are si un copil, atunci preferinta copilului devine primordiala, in asa fel incat niciunul dintre parteneri nu-si petrece vacanta asa cum si-ar dori, ci vom alege acele locuri unde copii să poată să-și petreacă vacanța, așa că nu mergem în concediul nostru, ci în vacanța copiilor.

Nu am sa discut pe larg despre avantajele concediului impreuna, pentru că sunt ușor de sesizat. Faptul ca ne putem reapropia de partener, asta in cazul in care relatia nu este mult prea deteriorata, ca putem impartasi cu celalalt momente agrebile, tandre, pasionale, care pot sa aduca un plus relatiei, ca putem redescoperi punctele noastre comune si redefini relatia sunt doar cateva dintre aspectele benefice.

Avantajele unei minivacanţe separate

Concediul trebuie sa fie momentul fiecaruia de relaxare, de umplere de energie, de spargere a rutinei, pentru a face fata unui nou an de munca. Petrecerea catorva zile departe de lumea dezlantuita ne permite reapropierea de noi insine, regasirea lucrurilor importante, a valorilor, a prioritatilor si poate chiar a etapelor urmatoare. Or, tot acest travaliul interior are nevoie de solitudine. Pledez pentru petrecerea catorva zile in singuratate, departe de cuplu sau de familie, tocmai pentru clarificarea interioara, pentru găsirea drumului sau poate a noilor provocări. Nu poti sa fii bine in relatiile cu ceilalti, daca nu esti bine in relatie cu tine insuti!

Pe de altă parte, atunci când stăm prea mult în compania celuilalt, ajungem să ne plictisim de prezența lui – îi știm atât de bine reacțiile, glumele (unele chiar răsuflate), încât nu ne mai surprinde cu nimic. Nu mai știm cum este să ne fie dor de soțul/soția noastră. Așa că o minivacanță separați poate să stârnească dorul de celălalt, poate să ne permită ca această mică distanțare să ne re-apropie.

Este adevarat ca decizia de a petrece cateva zile singur/a trebuie discutata cu partenerul, pentru ca poate implica cateva aspecte tensionate. Partenerul nu trebuie sa inteleaga prin aceasta propunere o amenintare a cuplului. Revenirea dupa cateva zile separati poate sa fie foarte placuta. Apoi avem si aspectele financiare – doua vacante costa mai mult decat una! Sigur ca poate sa nu fie vorba despre o vacanta in sine, ci doar de 2-3 zile, dar chiar si asa, aspectele financiare pot fi importante. Costurile trebuie discutate clar si cu luciditate, intelegand importanta pentru celalalt si concentrandu-ne pe solutii, nu pe argumente contra.

În egală măsură, dacă este un cuplu care are copii, trebuie văzut în ce masură partenerul poate gestiona singur cele câteva zile cu copilul, iar dacă acesta are nevoie de ajutor, care sunt variantele. Totusi, nu recomand această alegere atunci cand copiii sunt mici (anteprescolari sau prescolari) pentru ca pot sa traiasca cu suferinta aceasta separare. Oricum, copiii trebuie pregatiti, iar parintele care pleaca trebuie sa tina legatura cu acestia, macar o data pe zi! Pentru a-i ajuta, se pot crea tot feluri de jocuri, schimburi-simbolice si comportamente-ritual, care vor permite copilului sa accepte si sa integreze normal acest moment de separare.

În concluzie, să nu vă temeţi de câteva zile în afara cuplului, cu condiţia ca ambii parteneri să beneficieze de un astfel de răsfăţ. Aşa că oferiţi-vă reciproc zone de regăsire, pentru a putea trăi o experienţă de cuplu împlinitoare", a spus Daniela Dumitrescu, psiholog clinician, psihoterapeut CBT & Schema Therapy, specialist comunicare relațională și președinte-fondator al Institutului de Formare și Educare Relațională, precum și autoarea blogului Fericiți cei ce comunică.

Mai multe