Fă-ţi casa sigură pentru copii!

4 iunie 2016 21:23   Fapt divers
Ultima actualizare:

Chiar şi în intimitatea locuinţei, accidentele îl pândesc la tot pasul pe un copil. Din momentul în care începe să se rostogolească, să meargă de-a buşilea, să se caţere, trebuie supravegheat în fiecare secundă. Oricând poate să cadă, să se lovească de ceva, să răstoarne obiecte mari, să-şi bage degetele în priză.

Un copil de până în doi ani nu are capacitatea neuronală de a distinge şi conştientiza pericolul. În schimb, curiozitatea de a explora mediul înconjurător îl face să se caţere pe orice obiect mai mare ieşit în cale.

Căzăturile sunt în topul accidentelor la copiii mici. Pot să cadă pe scări, de la înălţime, se pot lovi de colţurile obiectelor de mobilier. Pe locul doi, potrivit medicilor pediatri, sunt arsurile.

Nu lăsa ceaşca de cafea fierbinte pe masă, ştiind că cel mic poate trage faţa de masă! Nimic fierbinte nu trebuie pus în locuri la care el poate ajunge prin căţărare, de care poate trage.

Amenajează-i copilului un spaţiu închis şi sigur în care să stea cât timp tu găteşti sau ai alte treburi prin casă.

Pune la loc sigur cuţitele, lingurile furculiţele, ascunde obiectele mici pe care le poate găsi şi băga în gură, ţine în locuri închise produsele de curăţenie şi medicamentele. Pentru aceasta, în magazinele de  mobilă se găsesc tot felul de dispozitive pentru blocarea uşilor, geamurilor şi sertarelor, sisteme antiderapante, produse moi care se lipesc de colţurile ascuţite ale dulapurilor.Nu în ultimul rând, ai văzut că cel mic bagă în gură tot ce prinde. Inclusiv pământ de flori. De aceea, un truc pentru a-l ţine departe de pământul din ghivecele mari de pe sol e să le înfăşuraţi într-un dres sau un tifon, astfel încât planta să poată fi udată şi să poată respira, dar copilul să nu poate atinge pământul.

Prizele sunt şi ele periculoase într-o casă. Copilul îşi poate băga degetele sau alte obiecte în ele. Trebuie să le puneţi apărători sau să aşezaţi obiecte de mobilier în dreptul lor.

Limitează accesul la scări prin montarea unor uşi pe care doar adulţii să le poată deschide.

Aceste uşi pot restricţiona accesul la o anumită zonă, spre exemplu în bucătărie, dacă e cuptorul încins. (protecţie pentru scări şi camere, 74-81 cm, nu necesită găurirea pereţilor, de la 299 lei)

Mai multe