Găina s-a făcut detector de cutremure
Panică maximă în noaptea de joi spre vineri, când un seism de 6.5 a lovit China. 3.000 de case s-au prăbuşit şi şase oameni şi-au pierdut viaţa. Găina Charlie ştia că vine năpasta încă de joi, doar pentru asta e angajată la centrul seismologic din Nanjing.
A împlinit de curând un an de când a spart crusta oului, dar este un seismolog de renume. O cheamă Charlie şi lucrează alături de savanţi în domeniul fizicii Pământului, la centrul seismologic din Nianjing.
„Animalele sunt primele care presimt cutremurul. Devin stresate, au un comportament ciudat şi reacţionează atipic la stimuli. Dar asta nu înseamnă că de fiecare dată când Charlie se manifestă ciudat vine un cutremur. Ne dăm seama că urmează un seism când acest tip de semnale se propagă şi la celelalte găini”, a explicat, pentru BBC, Zhao Bing, directorul Biroului Seismologic Nianjing.
„Înainte să aibă loc cutremurul din dimineaţa zilei de vineri, Charlie a lăsat coada în jos şi a început să o agite ca un câine. Asta nu se întâmplă de obicei. Când vedeţi astfel de semne e bine să fiţi în gardă”, a explicat Shen Zhijun, cel mai bun prieten al găinii. În plus, cercetătorii chinezi susţin că, în loc să mănânce grăunţe ca de obicei, Charlie începe să le scuipe sau să le lovească de mai multe ori cu ciocul fără a le înghiţi. Nu este foarte clar dacă această capacitate a păsărilor vine de la detectarea schimbărilor chimice care au loc în sol sau de la faptul că simt anomalii în undele magnetice ale Pământului.
Şobolanii, experţi în găsirea bombelor
În 1998 se înfiinţează trupa de elită a şobolanilor care găsesc bombe şi detectează tuberculoza. În doar doi ani, şobolanii sunt medaliaţi şi trimişi în misiuni în toată Africa. Salvează mii de vieţi, detectând minele în Tanzania, Mozambic şi Angola. Din iunie 2015, 14 şobolani şi-au început misiunea de curăţare a Cambodgiei de mine.